Annons

Friidrotten kan utesluta Ryssland: Sannolikt

Att ryska friidrottsförbundet inte betalade sina böter i tid kan få stora konsekvenser.
Friidrott • Publicerad 3 juli 2020
Höjdhopparstjärnan Marija Lasitskene hotar med att hoppa av landslaget. Arkivbild.
Höjdhopparstjärnan Marija Lasitskene hotar med att hoppa av landslaget. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Ryssland har varit avstängt från det internationella friidrottsförbundet World Athletics (WA) sedan 2015 på grund av systematisk och statsstödd dopning. Ryska friidrottare har dock kunnat tävla internationellt om de kunnat bevisa att de är rena, och då enbart under neutral flagg.

Ryska friidrottsförbundet (Rusaf) har varit på väg in i gemenskapen igen – men då avslöjades att förbundsledare försökt förhindra utredningen av höjdhopparstjärnan Danil Lysenko som missat flera dopningstesttillfällen och därmed riskerar åtta års avstängning.

"Är prejudicerande"

Annons

Trots att förbundsledare avgick, straffade WA det ryska förbundet hårt med bland annat böter på 10 miljoner dollar, cirka 93 miljoner kronor. Hälften skulle ha betalats senast den 1 juli, men ryssarna begärde anstånd för att man inte hade råd att betala böterna.

WA beslutade då att processen med de ryska friidrottarnas tävlingstillstånd skulle få vänta till efter WA:s förbundsmöte den 29-30 juli.

Ganus tror att WA då kommer att utesluta Rusaf.

– Det här är prejudicerande. WA tänker nu på vad som skulle hända om ett annat nationellt förbund beter sig på samma sätt, säger han till nyhetsbyrån Tass, enligt sajten Insidethegames.

– De kommer att vara extremt tuffa i sitt beslut och det kommer att bli vägledande för hela världen.

Hoppar av landslaget?

Den trefaldiga världsmästarinnan i höjdhopp, Marija Lasitskene, säger enligt Tass att hon funderar på att lämna landslaget.

– Jag utesluter ingenting, inte ens att lämna landslaget. Jag är trött på laglösheten de senaste fem åren, straffriheten för våra ledare och deras oförmåga att agera och skydda rena idrottare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons