GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Från Edmonton till Oskarshamn – och jobb för Björklöven

Jay Dow har lämnat miljonstaden Edmonton för Oskarshamn.
Och jobbar som hockeyscout – för Björklöven.
– Jag älskar att få jobba med hockey.
Oskarshamn • Publicerad 31 januari 2018 • Uppdaterad 31 januari 2018
Jay Dow har lämnat miljonstaden Edmonton för Oskarshamn.
Jay Dow har lämnat miljonstaden Edmonton för Oskarshamn.
Foto: Roger Carlsson

2009 träffade kanadensaren Jay Dow sin nuvarande sambo Elisabeth.

– Hon kom till Edmonton för att jobba i ett år och då träffades vi, säger Jay Dow när vi träffas på tidningens redaktion.

Det som var tänkt att bli ett år med jobb och skidåkning slutade med sju år i Kanada för Elisabeth. Men för ett par år sedan började planerna på att flytta tillbaka till Sverige och i de flyttplanerna ingick Jay.

– Hon har tre söner, två i Umeå och en i Örebro, och sedan sin 93-åriga mor här i Sverige också. Vi singlade slant och jag förlorade, säger Jay om flytten till Sverige.

Jays kravlista var att det skulle finnas ett hockeylag och ett fotbollslag på hyfsad nivå. Efter en del turer blev Oskarshamn till slut deras nya hemvist. Sambon Elisabeth fick jobb på sjukhuset här och i oktober 2016 gick flyttlasset.

– Jag är glad att det inte är så mycket snö och kyla här. Där jag kommer ifrån är det inte ovanligt med minus 30 grader. Har du inte garage är det problem att få igång bilen på morgonen, säger Jay och betonar att han gillar vädret i Sverige.

Sverige var inte en helt ny bekantskap. Han hade varit här på besök flera gånger och skaffat sig en del vänner. Bland annat Gunnar Svensson, som är en av de mer kända hockeyagenterna i Sverige, och hans son, NHL-spelaren Magnus Pääjärvi Svensson.

Och det är just idrotten som är hans stora passion. Han har spelat fotboll och ishockey själv. Varit tränare inom fotboll och basket, jobbat med marknadsföring och som säljare inom idrott och utöver nämnda sporter finns baseball med på cv:t över saker han ägnat sig åt i sitt 58-åriga liv.

– Jag är en sportnörd och har gått på en hel del idrott här som ishockey, innebandy och fotboll. Jag älskar det mesta, men saknar idrotten hemma i Edmonton, säger Jay och nämner att han bland annat lärt känna Högsbyspelarna Ike Fofanah och Emmanuel Dogbe genom sin SFI-kurs och att han även varit och sett dem spela match.

Han har besökt tre olympiska spel, Calgary 1988, Vancouver 2006 och London 2012. När det gäller egna idrottsmeriter så har han bland annat sprungit nio marathon och efter en skada förra året hoppas han kunna börja springa ordentligt igen.

Jay Dow på scoutingplats i Plivit Trade-hallen I Västervik.
Jay Dow på scoutingplats i Plivit Trade-hallen I Västervik.
Foto: Daniel Svensson

Det var just idrotten som han hoppades skulle kunna bli en inkörsport i arbetslivet i Sverige.

– Vissa saker har varit frustrerande sedan jag kom hit. Att studera svenska har inte varit så smidigt som jag hoppades och att få jobb har också varit svårt. Jag har ägnat stora delar av mitt liv till idrott, har studerat många år och jobbat inom bland annat marknadsföring inom idrott. Men det är väldigt svårt att få något jobb om jag inte behärskar svenska tillräckligt bra. Jag var kanske lite naiv som trodde att det skulle lösa sig lättare.

Han hoppas fortfarande kunna få något jobb eller hjälpa till i någon lokal idrottsklubb. Det är inte direkt så att han suttit och väntat på att något ska dyka upp utan han försöker hela tiden knyta nya kontakter. Eftersom att sambon Elisabeth är från Umeå har han en del vänner och kontakter där. Med hjälp av Arbetsförmedlingen har han numera ett scoutingjobb åt IK Oskarshamns seriekonkurrent Björklöven.

– Jag har tagit en kurs inom scouting och eftersom att jag jobbat med det inom fotboll tidigare så hade jag viss erfarenhet.

Hans chef är Björklövens IKO-bekanta tränare Joakim Fagervall och Jay åker runt och ser fyra-fem matcher live varje vecka. Att se matcher från tv-soffan är något han helst undviker för att kunna utföra sitt jobb så väl som möjligt.

– Jag har jobbat ideellt åt Björklöven tidigare, men nu är det mitt jobb fullt ut. Hade jag fått välja hade jag hellre jobbat med marknadssidan då det är där jag är utbildad, men jag har alltid älskat hockey så att få jobba med detta är en dröm som går i uppfyllelse.

Han är förvånad att så få lag har scouter i hockey-Sverige och övriga Europa.

– Vad jag fått höra är det bara tre klubbar i Sverige som har heltidsscouter. Det är Frölunda, Örebro och så jag för Björklöven då. Jag vet inte om det stämmer, men det är vad jag fått höra i alla fall, säger Jay och drar en jämförelse med NHL-laget Edmonton Oilers som han känner till väl.

– Jag tror att de sammanlagt har 24 scouter.

Tror du vi kommer få se mer scouter i svenska klubbar framöver?

– Ja, det tror jag. Många använder sig av Eliteprospects, men det är svårt att värdera en spelare efter siffror på en skärm. Vad är 30 mål i Danmark eller Norge värda översatt till SHL eller hockeyallsvenskan? Jag förstår att pengarna är ett problem i hockeyallsvenskan, men jag tror man kan få ut mycket av scouting. Sportchefer har sällan tid att åka och se matcher. Mitt jobb är att anpassa mig efter det Björklöven i det här fallet specifikt letar efter. Det är unik information som ska hjälpa dem att hitta vad de söker för spelartyper.

Även om chanserna att hitta jobb inom sportens värld är större i andra större städer finns i nuläget inga planer på att flytta någon annanstans. Han hoppas kunna knyta mer kontakter i Oskarshamn.

– Jag har engagerat mig i olika sorters frivilligarbete tidigare. Och du får gärna skriva att om någon behöver hjälp med engelska får de gärna kontakta mig.

Johnny LarssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.