Annons

Fotbollsbesked i dag – så är läget i Europa

Bundesliga rullade i gång för snart två veckor sedan, danska superligan återstartade i torsdags och flera andra europeiska ligor och cuper är tillbaka efter det långa uppehållet på grund av coronapandemin.
Här är läget i några av Europa fotbollsländer.
Fotboll • Publicerad 29 maj 2020
Fotbollsspel igen men inför tomma läktare. En allt vanligare syn runt om i Europa där fotbollsligorna återstartar.
Fotbollsspel igen men inför tomma läktare. En allt vanligare syn runt om i Europa där fotbollsligorna återstartar.Foto: Odd Andersen/AP/TT

Är i gång:

Färöarna: Startade årets säsong den 9 maj med matcher inför tomma läktare. Var först ut av alla länder som införde strikta restriktioner i mars.

Annons

Tyskland: Först ut av de riktigt stora ligorna har Bundesliga redan hunnit avverka tre omgångar. Andraligan spelas för fullt, med undantag för Dresden som sattes i karantän och har tre matcher att ta igen.

Danmark: Superligan inleddes i torsdags med Århus–Randers, en tidigare uppskjuten match från den 21:a omgången. I helgen spelas den 24 omgången, med spel inför tomma läktare. Även andradivisionen går för full maskin.

Tjeckien: Återstartade i helgen som gick. Första- och andradivisionen är i full gång.

Ungern: Har spelat cupmatcher utan publik och inledde förstadivisionen under veckan. Utspridd publik ska tillåtas från och med den här helgen.

Polen: Högstaligan Ekstraklasa återupptar spel i veckoslutet med den 27:e omgången. Två matcher spelas på fredagskvällen.

Serbien: Återstartade förstadivisionen med tre matcher på fredagskvällen – och då säkrade Röda Stjärnan klubbens 31:a ligatitel. 27:e omgången fullbordas på söndag.

Vitryssland: Har spelat under hela våren.

Österrike: Inleder återtåget mot seriespel med fredagskvällens cupfinal mellan Salzburg och Austria Lustenau.

Estland: Hann spela en omgång innan pandemin slog till. Började spela igen den 19 maj.

Armenien: Började i veckan.

Annons

Montenegro, Ukraina, Litauen, Tyskland (Damernas Bundesliga och herrarnas tredjeliga), Kroatien (cupen) startar alla i helgen.

Tillbaka under juni:

Österrike, Kosovo (cupen), Albanien, Portugal: Börjar i nästa vecka.

Slovenien Bulgarien, Grekland, Rumänien och Kroatien: Ligaspelet är tillbaka från den 5 eller 6 juni.

Spanien: La Liga-lagen fick börja med individuell fotbollsträning den 4 maj. Återstartar den 11 juni i juni. Elva omgångar återstår.

Sverige: Folkhälsomyndigheten och regeringen har gett klartecken till spel för elitlagen. Allsvenskan drar i gång den 14 juni och damallsvenskan start två veckor senare.

England: Premier League-klubbarna har återgått i lagträning under maj. Preliminärt datum är bestämt till den 17 juni. Nio omgångar återstår.

Italien: Serie A-klubbarna har inlett kollektiv träning i grupp. Ligan börjar igen den 20 juni. Tolv omgångar återstår.

Turkiet, Island och Slovakien: 12 och 13 juni.

Lettland: 14 juni.

Annons

Norge: Serien startar för säsongen den 16 juni.

Schweiz: Ligan återupptas den 19 juni. Tanken är att klubbarna ska spela två matcher i veckan för att seriespelet ska slutföras den 2 augusti. Första matchen blir Young Boys–FC Zurich. 13 omgångar återstår.

Ryssland: Ligaomstarten ska ske den 21 juni. Åtta omgångar återstår.

Finland: Siktar på att komma i gång med ligan den 1 juli, spelar cupmatcher innan dess.

Inte klart för spel:

Kazakstan, Wales, Nordirland och Irland siktar på att kunna återstarta i juni.

Avbrutit säsongen:

Frankrike: Ligue 1 har stängts ned. Paris SG förklarades som mästare. Lyon har sagt att man ska gå till domstol eftersom de missade en Europaspelsplats. Även nedflyttade Amiens och Toulouse hotar med rättsliga åtgärder.

Nederländerna: Eredivisie är avbruten och spelas inte klar. Inget mästarlag koras och det blir heller inga upp- eller nedflyttningar mellan serierna.

Belgien: Gav redan i april upp fotbollssäsongen. Club Brygge korades till mästare. Cupfinalen avgörs dock – Club Brygge och Royal Antwerpen möts den 1 augusti i Bryssel, men utan publik.

Luxemburg, Cypern och Skottland har också avbrutit säsongerna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons