Annons

"Försvunna" tennisstjärnan i publiken i OS-final

Kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai var på plats på damernas big air-final, där hon såg sin landsmaninna Eileen Gu ta ett historiskt första guld i disciplinen.
Olympiskt • Publicerad 8 februari 2022
Peng Shuai såg final tillsammans med IOK-ordföranden Thomas Bach.
Peng Shuai såg final tillsammans med IOK-ordföranden Thomas Bach.Foto: Jae C Hong/AP/TT

Peng såg på finalen med bland annat IOK-ordföranden Thomas Bach, dagen efter att franska L'Equipe publicerat en intervju med henne.

Enligt Bach samtalade de två i en halvtimme. Peng sade sedan att hon senare på dagen skulle gå in i karantän när hon lämnade OS-bubblan, enligt AP.

Annons

Experter beskriver det som att Kina försöker att få det att framstå som att Peng är en fri person, men oberoende experter är inte så säkra på det.

Intervjun genomfördes på ett hotellrum i Peking, och skedde inför stabschefen för den kinesiska OS-delegationen.

Den trefaldiga sommarolympiern och tidigare världsettan i dubbel anklagade i november en kinesisk toppolitiker för sexuella övergrepp på kinesiska sociala medier.

"Jag gick aldrig med på att ha sex med dig och fortsatte att gråta den eftermiddagen", skrev Peng bland annat i inlägget, som snabbt försvann – liksom Peng från offentligheten i flera veckor, till omvärldens växande oro.

Det ledde till att damernas tennistour WTA har ställt in alla tävlingar i Kina tills vidare och kräver att fallet utreds av oberoende experter. Tennisstjärnor som Serena Williams och Naomi Osaka har uttryckt sin oro för Peng Shuai.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons