Första OS-svenskarna har tävlat

De första svenskarna har tävlat i OS i Pyeongchang – men det blev en misslyckad start för Sveriges puckelpisttrio.
Ingen lyckades gå vidare direkt till final, men trion har en ny chans i andra kvalet.
Olympiskt • Publicerad 9 februari 2018
Felix Elofsson under ett av träningsåken i Bokwang Snow Park.
Felix Elofsson under ett av träningsåken i Bokwang Snow Park.Foto: Andreas Hillergren/TT

Felix Elofsson, som var först ut av alla svenskar i Sydkorea, slutade på 18:e plats i det första kvalet. Walter Wallberg hamnade på 19:e plats och Ludvig Fjällström blev sist av svenskarna på 26:e plats av totalt 30 åkare.

17-årige Wallberg har beskrivit som en av sportens största talanger och gör sitt första OS. Och väl på startlinjen var han nervös:

– OS är lite annorlunda jämfört med världscupen, lite mer press. Det kändes som ett ganska bra åk, jag hade bra känsla men hamnade på en dålig placering, säger han.

De tio bästa åkarna från första kvalet gick direkt vidare till finalen. Kvaltävling nummer två inträffar på måndag, samma dag som finalen, då svenskarna får en ny chans.

– Jag får sätta mig och analysera vad som gick fel. Jag kunde nog ha gjort bättre och renare hopp, säger Wallberg.

Mest besviken var Ludvig Fjällström.

– Ni såg väl åket, säger han och skakar på huvudet.

Han landade fel i båda hoppen, hade dålig tajming och poängen blev låg. I mixade zonen försökte han förklara; höjden var för låg, känslan fel, och de egna instinkterna borta.

– Ja, det är inte det där man ska förlora på. Jag förlorar hellre på om jag åker för fort och kraschar än att misstajma så här.

Nu ska han försöka ladda om, och klura ut hur han ska komma över svårigheterna inför måndagen.

– Jag har satt trick här som har varit bra. Det gäller att lista ut hur, säger Fjällström.

Felix Elofsson satsade hårt för att komma till final och försökte sätta ett svårt trick i första hoppet längst upp i backen. Utan framgång, han fick bakvikt i landningen men höll sig på benen.

– Det var värt att chansa för att ta sig direkt till finalen, men det blev en ganska stor miss i landningen. Jag valde att plocka fram ett lite svårare hopp än vad jag kanske är kapabel till just nu. Resten av åket är jag nöjd med, både mittpartiet och tiden, säger han.

KB/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.