Annons

Första golfmajorn – allt du behöver veta

13 månader senare. Nu är det dags för nästa majortävling i golf.
Här är allt du behöver veta inför PGA-mästerskapen på Harding Park i San Francisco, första majorn efter coronapausen.
Golf • Publicerad 5 augusti 2020
Henrik Stenson är en av två svenskar i årets första golfmajor, PGA-mästerskapen i San Francisco. Arkivbild.
Henrik Stenson är en av två svenskar i årets första golfmajor, PGA-mästerskapen i San Francisco. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

+ Bakgrund

Tävlingen skulle ha spelats i maj, men flyttades på grund av coronakrisen. PGA-mästerskapen blir säsongens första majortävling och den kommer att spelas på Harding Park i utkanten av San Francisco, med start på torsdagen. Senaste majortävlingen var British Open på Royal Portrush i juli förra året, där irländaren Shane Lowry vann.

Annons

+ Banan

Ett något överraskande val för ett större mästerskap, då den aldrig tidigare stått värd för en major. Invigdes 1925 och är välbesökt. Genomgick en större renovering både 2005 och 2014, då greenerna gjordes om och en ny gräsmatta lades in. Spelas vanligtvis som en par 72, men i veckans mästerskap är det par 70 – över 6 630 meter – som gäller.

+ Favoriterna

Världsettan Justin Thomas, tvåan Jon Rahm, Rory McIlroy, Tiger Woods... det kryllar förstås av världsspelare när säsongens första major ska avgöras. Thomas har visat fin form i år, med tre segrar på PGA-touren – den senaste i förra veckans världstourtävling i Memphis, Tennessee, där han tog över platsen som världsetta från Jon Rahm. Thomas och den tvåfaldige regerande mästaren Brooks Koepka är favoriter att lyfta den mäktiga Wanamaker Trophy på söndag.

+ Testerna

Liksom på PGA-touren kommer alla spelare och caddies att testas vid ankomst till San Francisco och släpps inte genast in på banan. Ett positivt test innebär att spelaren måste självisoleras. Även funktionärer ska testas. Spelarna kommer att kolla tempen dagligen och deras klubbhus har gjorts om så att det är tre meter mellan båsen. Arrangören erbjuder ett särskilt hotell för spelare och caddies men kräver inte att de stannar där. Familjemedlemmar är inte tillåtna på banan, men en spelare kan ta med tre olika tränare – en mer än vad PGA-touren tillåter normalt. Spelare och caddies rekommenderas också att vidta lämpliga säkerhetsåtgärder när de inte är på banan.

+ Prispengarna

Vinnaren belönas med 1,98 miljoner dollar, motsvarande runt 17 miljoner kronor. Tvåan? Drygt tio miljoner kronor. Den totala prissumman uppgår till drygt 95 miljoner kronor.

+ Svenskarna

Henrik Stenson och Marcus Kinhult försvarar de blågula färgerna i västra USA. Stenson slutade delad 35:a i sin första tävling på över fyra månader i förra veckan, världstourtävlingen i Memphis, och spelade stabilt utan att glänsa. Kan han blanda sig in i toppstriden? Då lär det krävas att han får i gång puttern. Kinhult bygger vidare på den majorerfarenhet han skaffat sig de två senaste åren, där en delad 32:a plats i US Open i fjol är hans bästa resultat hittills.

Annons

+ Publiken

Ja, vilken? På grund av coronarestriktionerna spelas årets första majortävling inför tomma läktare. En utmaning inte minst för Tiger Woods, som är van vid att spela inför ett stort följe. "Jag vet inte om någon i vår generation någonsin har spelat utan supportrar på en major. Det kommer vara väldigt annorlunda", säger Woods enligt AFP. "Men det är fortfarande en major. Det är fortfarande de bästa spelarna i världen. Det förstår vi alla som är med, så det kommer vara mycket energi på konkurrenssidan", fortsätter amerikanen och tidigare världsettan, som är på jakt efter majortitel nummer 16.

+ Avhoppen

På grund av rådande pandemi har flera spelare valt att ställa in sin medverkan i San Francisco. 156 spelare kommer till start, men det är inte de främsta 156 som kommer att spela. En av spelarna som inte kommer delta är 54-årige amerikanen John Daly, som vann majortävlingen 1991. Enligt Svensk Golf, som hänvisar till Golf Channel, har totalt 14 spelare dragit sig ur majortävlingen. Om ytterligare en spelare kastar in handduken kommer svenske Alex Norén – rankad 112:a i världen – få en plats i majorn, enligt sajten.

+ Intressanta starttider

Torsdag: Henrik Stenson, Collin Morikawa, Zach Johnson (17.00), Tiger Woods, Rory McIlroy, Justin Thomas (17.33), Jon Rahm, Phil Mickelson, Sergio Garcia (22.58), Marcus Kinhult, Shawn Warren, Adam Long (23.37).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons