Annons

Fis besked: Ingen fluorvalla 2022-2023

Skidor • Publicerad 25 maj 2020
Fis vill se slutet på fluorvallan. Arkivbild.
Fis vill se slutet på fluorvallan. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Internationella skidförbundet (Fis) har beslutat att fasa ut fluorvallan med målet att förbjuda den helt från och med säsongen 2022-2023. Anledningen är att fluorvallan, som är vatten- och smutsavvisande, är skadlig både för hälsan och miljön.

I ett pressmeddelande skriver Fis att man tagit fram möjligheter att testa fluorhalten i en valla, och att dessa testmetoder förhoppningsvis ska kunna användas i start- och målområdet från november i år.

Annons

Under säsongen 2020-2021 ska gränsen för fluor "definieras för att ge tillverkare, vallare och lag möjlighet att anpassa sig till den nya situationen".

Efter utvärdering av den kommande säsongen kommer gränsen säsongen 2021-2022 att "sänkas till ett minimun med målet att ha en nollgräns för fluorerad valla från säsongen 2022-2023", skriver Fis.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons