Finland finalklart – förbannelsen bruten

Hemmaförbannelsen är bruten.
Efter semifinalvinst över USA, 4–3, kommer Finlands ishockeyherrar för första gången att ta medalj i ett hemma-VM.
Men det viktigaste återstår – bara guld räknas för hemmafansen.
Ishockey • Publicerad 28 maj 2022
Joel Armia, i mitten, och Juho Lammikko jublar efter ett av Finlands mål i semifinalsegern över USA. Amerikanske målvakten Jeremy Swayman deppar.Foto: Emmi Korhonen/AP/TT

Lagkaptenen och NHL-veteranen Valtteri Filppula, numera i schweiziska ligan, gladdes över att en historisk medalj nu säkrats.

– Det är stort. Vi vill spela bra i morgon och vinna guld, men en medalj är alltid roligt, säger 38-åringen till Viaplay.

Finland får i söndagskvällens final i Nokia arena i Tammerfors möta en välbekant motståndare i Kanada. De möts i final för tredje VM-turneringen i rad och har varsin seger.

Det blir fjärde mästerskapsfinalen (OS och VM) i rad för Finland – och i nionde försöket på hemmaplan (2013 spelades slutspelet i Sverige) blir det nu för första gången en VM-medalj.

"Alla är jätteglada"

Men det är så klart bara guld som räknas – så har läget varit redan från början och pressen på "Lejonen" är stor efter de senaste årens framgångar med VM-segern 2019 och OS-guldet tidigare i år.

– Det blir förmodligen ytterligare en jämn match. Det är små saker som kommer att avgöra. Vi har spelat bra defensivt hela turneringen, det måste vi fortsätta med. Vi har ett rutinerat lag och alla är jätteglada över att vara i final, säger Filppula, som har vunnit OS-guld och Stanley Cup, men jagar sin första VM-titel, till Viaplay.

Semifinalen började dock illa för Finland. Feststämningen kom av sig när amerikanske backen Nate Schmidt redan efter 64 sekunder gav USA ledningen.

Hemmafavoriterna vände dock.

Backen Miro Heiskanen drog ett hårt backhandsskott via ribban och in i slutet av första perioden och i början av andra prickade Sakari Manninen krysset bakom amerikanske målvakten Jeremy Swayman i numerärt överläge.

Backbrist

USA kvitterade dock knappt tre minuter senare genom Sean Farrell.

USA kom till spel med endast fyra ordinarie backar och fick använda ett par forwards, däribland Farrell, som avlastning på backposition då och då.

Ett långt finländskt anfall pumpade musten ur de amerikanska backarna och hemmaförsvararen Sami Vatanen kunde skjuta 3–2 bara knappt tre minuter efter kvitteringen.

Sedan tog hemmalaget det stora finalgreppet fem minuter in i tredje perioden. Efter ett numerärt överläge fortsatte hemmapressen och Montrealforwarden Joel Armia kunde skjuta 4–2.

USA fixade dock dramatik i slutet. Adam Gaudette reducerade efter 17.09 när USA hade plockat ut målvakten.

Men mer blev det inte och USA:s semifinalförbannelse blev ännu längre. USA:s semifinal var den tolfte sedan utslagsmatcher infördes 1994 – och samtliga har förlorats.

Finlands backar blev de stora matchvinnarna i semifinalen. Miro Heiskanen, 22-åringen från Dallas, var inblandad i tre av målen (1 mål+2 assist) och Vatanen stod för 1+1.

Fakta: Senaste VM-finalerna

2021 (i Riga): Kanada–Finland 3–2 efter förlängning.

2019 (Bratislava): Finland–Kanada 3–1.

2018 (Köpenhamn): Sverige–Schweiz 3–2 efter straffar.

2017 (Köln): Sverige–Kanada 2–1 efter straffar.

2016 (Moskva): Kanada–Finland 2–0