Annons

Finalseger kan rädda ekonomin på kuppen

Det är mer än en cupfinal mellan Sveriges framgångsrikaste klubbar det senaste halvseklet.
Pokal och prestige, javisst, men i en tid som ingen annan kan det också ge en biljett ut till Europa och rädda bokslutet för IFK Göteborg.
För Malmö FF handlar det om att bryta en förbannelse.
Fotboll • Publicerad 29 juli 2020
Mattias Bjärsmyr lyfter cuppokalen efter finalsegern mot Örebro 2015. Nu får han chansen att vinna sin fjärde cuptitel. IFK Göteborg möter Malmö FF i torsdagskvällens final på Gamla Ullevi. Arkivbild.
Mattias Bjärsmyr lyfter cuppokalen efter finalsegern mot Örebro 2015. Nu får han chansen att vinna sin fjärde cuptitel. IFK Göteborg möter Malmö FF i torsdagskvällens final på Gamla Ullevi. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Jon Dahl Tomasson kan ta sin första titel som tränare i Malmö FF.
Jon Dahl Tomasson kan ta sin första titel som tränare i Malmö FF.Foto: Anders Bjurö/TT

Den avbröts, sköts fram på obestämd tid och länge visste ingen om Svenska cupen ens skulle kunna färdigspelas på grund av pandemin. Sedan gav statsepidemiolog Anders Tegnell klartecken och när väl Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, snickrat ihop sin modifierade matchkalender kunde cupen tryckas in i ett komprimerat allsvenskt program.

På torsdagskvällen koras mästaren på Gamla Ullevi.

Annons

IFK Göteborg har mest att vinna. Ett cupguld ger den tredje och sista svenska platsen i det reducerade (endast enkelmöten) kvalspelet till Europa Leagues gruppspel.

Chans att nå Europa League

Bara ett avancemang dit ger runt 30 miljoner kronor i intäkter från Uefa. Klubben hymlar inte om att den redan ansträngda ekonomin fått några rejäla törnar till under pandemin och det rådande publikförbudet. Göteborg lever mycket på publikintäkter – de 30 miljonerna som hägrar i ett eventuellt gruppspel i Europa League motsvarar ungefär vad klubben fick in i biljettförsäljning förra säsongen.

– Så är det, men det här är förstås inga pengar som vi kalkylerar med i vår budget, säger klubbchefen Max Markusson till Dagens Nyheter.

Malmö FF är i kraft av andraplatsen i allsvenskan 2019 redan klart för kvalspelet och har med flera hundra miljoner i eget kapital svensk fotbolls starkaste finanser. Ekonomiskt står MFF i en klass för sig – och det i allt väsentligt tack vare de senaste årens framgångar i Europaspelet.

Inte vunnit på 31 år

Dominansen i cupsammanhang är också påtaglig. 14 cupguld har tagits genom tiderna men det är bra länge sedan det senaste: 3–0 mot Djurgården i finalen 1989. Sedan dess har Malmö förlorat tre finaler. Dansken Jon Dahl Tomasson har chansen att vinna sin första titel som tränare för klubben – och sett till styrka och form är MFF klar favorit.

Noterbart inför finalen:

+ Göteborgs tränare Poya Asbaghi väntar till matchdagen innan han tar ut truppen och startelvan. Asbaghi vill vänta in i det sista på besked om André Calisir, Alexander Farnerud, Sargon Abraham och Kristopher Da Graca är speldugliga efter skador.

– Det är positivt att de sakta men säkert börjar hitta tillbaka. Sedan är de inte redo för 90 minuter någon av dem, men att de ens kan vara med och aktuella på matchdagen är positivt för oss, säger Asbaghi till Göteborgs-Posten.

+ Dusan Melicharek, Rasmus Bengtsson och Linus Borgström saknades på Malmös träning. Tidigare skadade Lasse Nielsen och Arnor Traustason deltog i stora delar.

Brorsson aktuell

+ Franz Brorsson kan vara aktuell för finalen. Låneavtalet med Esbjerg går ut om några dagar och för att få Brorsson spelklar krävs att MFF och Esbjerg kommer överens.

Annons

– Förhoppningsvis blir ​papperna färdiga för Franz till i morgon. Jag tycker att han ser fräsch ut och vill inte vara rädd för att spela honom, säger Jon Dahl Tomasson till TV4 Fotbollskanalen.

+ Redan på söndag möts klubbarna igen, i allsvenskan.

+ Vinner Malmö FF cupen slinker AIK, i kraft av den allsvenska fjärdeplatsen i höstas, in som tredje svenska lag i kvalet till Europa League.

+ IFK Göteborgs mittback Mattias Bjärsmyr kan vinna cupen för fjärde gången. 34-åringen var med och firade cupsegern mot Kalmar 2008, mot Djurgården 2013 och två år senare mot Örebro.

Fakta: Cupfinalerna de senaste tio åren

2010: Helsingborg–Hammarby 1–0

2011: Helsingborg–Kalmar FF 3–1

2012/2013: IFK Göteborg–Djurgården 4–2 ef förl o str

2014: Elfsborg–Helsingborg 1–0

2015: IFK Göteborg–Örebro SK 2–1

2016: Häcken–Malmö FF 8–7 ef förl o str

2017: Östersund–IFK Norrköping 4–1

2018: Djurgården–Malmö FF 3–0

2019: Häcken–AFC Eskilstuna 3–0

Flest cupsegrar:

14: Malmö FF

8: AIK

7: IFK Göteborg

6: IFK Norrköping

5: Djurgården, Helsingborg.

Källa: svenskfotboll.se

Fakta: Cupfinalerna de senaste tio åren

IFK Göteborg: Astrio (borta) 4–0, Västerås SK (hemma) 2–0, Sollentuna (b) 2–0, Sirius (h) 1–1, Hammarby (b) 3–1 ef förl, Elfsborg (b) 1–0 ef förl.

Malmö FF: IFK Värnamo (b) 2–0, Syrianska (h) 8–0, Karlskrona (b) 2–1, AFC Eskilstuna (h) 3–0, AIK (h) 4–1, Mjällby (b) 4–2 ef förl o straffar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons