Annons

Ferry: Stina Nilsson måste åka snabbare

Skyttet är inte problemet.
Björn Ferry, SVT:s skidskytte-expert, menar i stället att Stina Nilsson inte har varit snabb nog i spåren.
Skidskytte • Publicerad 13 januari 2021
Stina Nilsson under en tävling i Idre i november.
Stina Nilsson under en tävling i Idre i november.Foto: Nisse Schmidt/TT
Björn Ferry. Arkivbild
Björn Ferry. ArkivbildFoto: Erik Nylander/TT

Efter två nationella tävlingar får Stina Nilsson – som i mars i fjol avslöjade att hon skulle byta till skidskytte – till slut göra debut på den internationella scenen.

Först ut på programmet i IBU-cupen i tyska Arber: 7,5 km sprint.

Annons

– Det ska bli kul att se. Man brukar säga att den som vinner en IBU-cup kan ha hyfsad chans att komma någonstans 10:e till 15:e plats i världscupen, säger OS-guldmedaljören Björn Ferry som avslutade skidskyttekarriären 2014 och numera är expert i SVT:s sändningar.

"Varit sådär"

TT: Vad tror du om Nilssons chanser?

– Hon har bara åkt tävlingar i Sverige och då har det varit sådär. Hon sköt 0–1 på senaste och då var hon 43 sekunder efter Elisabeth Högberg som sköt fullt, säger han.

– Det var väl en bra tävling men det känns som att det loppet kanske inte ens hade räckt till topp 40–50 i världscupen.

TT: Vad tycker du om hennes utveckling?

– Jag vet egentligen inte. Man har för lite information. Men av det vi har sett hittills har hon inte åkt tillräckligt snabbt för att kunna göra några topplopp. Jag är nästan mer nyfiken över att se det, för det är det som avgör hur bra hon kan bli.

– Åker hon inte fortare än de andra svenska tjejerna, då har hon en ganska lång väg till att bli en bättre skidskytt än dem.

Måste bli snabbare

TT: Skidåkningen har annars beskrivits som hennes fördel och att skyttet skulle vara det stora problemet ...

– Jag vill säga att det är tvärtom. Jag tror att Stina Nilsson har höga mål, det är inte bara att vara med i landslaget och tävla. Hon vill ju bli bra. Och ska hon bli det måste hon kunna åka lika snabbt som systrarna Öberg. Minst.

TT: Så hon är för långsam, helt enkelt?

Annons

– Man kanske har överskattat det. Hon har ju inte jättemånga resultat från individuella starter på 10 km. Det är inte där hon har sin meriter, säger Ferry och förklarar ytterligare genom att plocka fram en av Charlotte Kallas tävlingar där Högberg var 1.20 efter på 10 km.

– Då tänker jag att Elisabeth Högberg får storstryk av systrarna Öberg i skidåkning – de kanske inte är mer än en halvminut efter Kalla – och då inser man att Stina Nilsson … Hon är ju väsentligt sämre än Kalla på 10 km skate, och då kanske det är mer rimligt att det är så.

Kan få chansen i världscupen

Björn Ferry är dock inte helt beredd på att sätta etiketten "för långsam" på Stina Nilsson. Han betonar att det är för svårt att värdera och bedöma tävlingarna som 27-åringen hittills har kört som ny skidskytt.

– Det är som om Zlatan spelar en träningsmatch i division 5. Hur bra är han? Han gjorde mål. Ja, men räcker det? Det vet man inte. Han gör mål i Milan – men räcker det i EM? Det vet man inte. Den dagen hon åker i världscupen, då får vi se.

Fakta: Stina Nilsson – från längd till skidskytte

2020

22 mars: Stina Nilsson, OS- och VM-guldmedaljör i längdåkning, släpper chocknyheten att hon byter sport till skidskytte.

7 april: Nilsson får en av två utvecklingsplatser i skidskyttelandslagets A-trupp – trots att hon aldrig tävlat i sin nya sport. Sveriges olympiska kommitté är med och finansierar satsningen som är mot OS i Peking 2022.

20 augusti: Skidskytteförbundet berättar i ett pressmeddelande att Nilsson skadat armbågen i en krasch på träning och inte kan träna normalt på sex veckor.

11 september: Coronapandemin stoppar den tänkta internationella debuten i IBU-cupen. De planerade tävlingarna i november och december har ställts in.

14 november: Debuterade som skidskytt. Nilsson gick i mål i sprinten i Idre som elva efter två bom i liggande och en i stående.

15 november: Nilsson har en tung dag på skjutballen – tio bom – och slutar 27:a i kortdistansen i Idre.

20 december: Fyra bom, två i liggande och två i stående, resulterade i en 13:e plats i Östersunds observationstävling.

21 december: Dagen efter imponerar Nilsson med fint skytte och kommer trea i Östersund. Resultatet ger henne en plats i säsongspremiären i IBU-cupen, nivån under världscupen.

2021

14 januari: IBU-cupen i tyska Arber inleds med sprinttävlingar. Stina Nilsson första internationella tävling som skidskytt. "Det är en jättestor utmaning, men det är också nästa steg som jag känner att jag vill ta", säger hon till SVT.

Fakta: Stina Nilsson – från längd till skidskytte

Programmet:

Torsdag 14 januari: Sprint, damer och herrar (10.30/14.00).

Lördag 16 januari: Sprint, damer och herrar (10.30/14.00).

Söndag 17 januari: Stafetter, damer 4x6 km och herrar 4x7,5 km (11.00/14.00).

Sveriges trupp, damer: Elisabeth Högberg, Östersund, Emma Nilsson, SK Bore, Tilda Johansson, Anundsjö, Stina Nilsson, Lima, Sara Andersson, Mora, Ingela Andersson, K 4 Idrottsförening, Ella Halvarsson, Östersund.

Herrar: Malte Stefansson, Oxberg, Gabriel Stegmayr, Dala-Järna, Torstein Stenersen, Östersund, Erik Larsson, Mora, Oscar Andersson, Älvdalen.

Kommande tävlingar: Osrblie (Slovakien) 13-21/2, Ridnaun-Val Ridanna (Italien) 10-14/3.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons