FBC:s klubbchef: ”En felrekrytering”

Kalmar Artikeln publicerades

Klubbchefen tryckte på knappen i lördags.

Två dagar senare fick Emil Stille sparken.

– Någonstans får man ju säga att det är en felrekrytering, säger Per Viberg.

FBC Kalmarsunds klubbchef Pelle Viberg.
Foto: Paul Madej
FBC Kalmarsunds klubbchef Pelle Viberg.

Förlusten mot jumbon Skoghall fick FBC Kalmarsund att agera. På måndagskvällen fick tränaren Emil Stille och hans assisterande Håkan Robertsson lämna sina respektive uppdrag. Sportchefen Adam Kallenberg kliver in tillsammans med Tom Holmkvist, båda har coachat FBC tidigare.

– Jag har jobbat intensivt med frågan sedan i lördags. Vi har startat den här säsongen likvärdigt som den förra men det som har bekymrat både mig och Adam är att spelet inte har klickat, säger FBC:s sportchef Per Viberg till Sporten sent på måndagskvällen.

Därmed offrade allsvenskans tabellfemma Emil Stille, som lämnade Jönköpingsklubben Östra SK för Kalmarsund inför den här säsongen.

– Emil och Adams ledarstilar skiljer sig kraftigt åt och vår trupp har helt enkelt inte varit mogen för Stilles ledarstil där han ger spelarna ett större ansvar och utrymme.

Så Emil Stille är en felrekrytering?

– Någonstans får man ju säga att det är en felrekrytering när en tränare får lämna efter en halv säsong. Emil har fina egenskaper som tränare men det har inte fungerat med den här gruppen.

Ni hade en spelarenkät, vilken kritik har kommit fram därifrån?

– Spelarna har fått svara anonymt och den största delen av kritik har varit att förstärka ledarstaben.

Stille skrev på ett treårskontrakt med FBC, hur löser ni det nu?

– Vi är inte framme där än, den frågan får vi hantera framåt.

Adam Kallenberg och Tom Holmkvist tar över, hur kom ni fram till just den lösningen?

– Adam känns naturlig i rollen. Han har en enorm kontaktyta och kunskap och gör det här för föreningen. Han är en kravställare och kommer att ha hand om det sportsliga. Tom träffade jag tidigt, han fick frågan om att ingå i damstaben men tackade tidigt nej. Hans roll blir att få i gång gruppen, få tillbaka hjärta och engagemang. Rollerna är tydligt uppdelade, säger Per Viberg.