Annons

Experterna: Uppstickaren utmanar MFF om guldet

Kan något lag snuva Malmö FF på SM-guldet? Vilka lag åker ur? Och vem får sitt stora genombrott i allsvenskan?
Här är tre fotbollsexperter som tror sig veta svaren.
Fotboll • Publicerad 9 april 2021
Häcken har störst möjlighet att utmana Malmö FF om SM-guldet. Det tror åtminstone de experter TT har pratat med. Arkivbild.
Häcken har störst möjlighet att utmana Malmö FF om SM-guldet. Det tror åtminstone de experter TT har pratat med. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Kan något lag utmana Malmö FF om SM-guldet?

Irma Helin, Discovery: – Jag tror att framför allt Häcken utmanar, inte minst på grund av bra nyförvärv som (Alexander) Jeremejeff och Martin Olsson. De är stabila i omställningsspelet, både offensivt och defensivt och är dessutom bra i det etablerade spelet.

Annons

Therese Strömberg, Expressen/SVT: – Jag tror att Häcken och Djurgården kommer att vara riktigt bra i år. Det känns som att alla lag man har tippat på plats 1–7 potentiellt skulle kunna hamna precis varsomhelst på de positionerna. Jag har svårt att se att Malmö ska springa iväg med guldet. Men jag tror att de, precis som förra året, kommer att vara starkast när det väl drar ihop sig.

Richard Henriksson, Radiosporten: – Det finns några lag, om de får till det till max, lex Djurgården 2019. Om allt stämmer, kombinerat med att MFF inte riktigt får till det – då finns det en möjlighet. Tittar man på Häcken, definitivt. Och jag tycker att i Djurgården och Hammarby finns potentialen, men återigen: då ska allt stämma. IFK Norrköping är definitivt också där, men det är svårt att vara prognostisk gällande IFK Norrköping när man typ vet att Ísak Bergmann Jóhannesson och Sead Haksabanovic är på väg bort.

Vilka lag åker ur?

IH: – Med köpstopp för Östersund, och det har sett lite svajigt ut – så Azrafshan (Amir, tränare) ska ha en stor eloge om Östersund klarar kontraktet. Så jag tror tyvärr att Östersund åker ut. Sen har jag faktiskt Sirius också.

TS: – Det är nästan samma sak där: alla lag från plats 9–10 och nedåt skulle kunna hamna varsomhelst. Men jag tror att Östersund kommer att få det väldigt svårt. Det känns som att de har klamrat sig kvar sedan Graham Potter och alla succéspelarna lämnade, det är väl Aly Keita och ett par till som är kvar. Sedan tror jag att Varberg kommer att få det svårt.

RH: – Det är sex lag som ser jämnstarka, eller svaga, ut. Fast jag tycker inte att man ska säga svaga, då nykomlingarna samt lagen som figurerar i tabellens nedre regioner numer har en tydlig spelidé som man försöker utveckla. Men jag har tippat att Östersund, som inte har fått värva, och Degerfors åker ur.

Vilka lag blir säsongens positiva överraskning respektive flopp?

IH: – Jag tror att nykomlingarna kommer att vara positiva överraskningar, sett till att de är nykomlingar och klarar kontraktet. Flopp tycker jag är svårt. Det känns som att allsvenskan kommer att delas upp i två läger: en ganska tydlig topp åtta och sen resten under. Många lag kan lika väl sluta topp tre som åtta, till exempel Elfsborg och IFK Göteborg.

TS: – Jag tror att Örebro blir väldigt bra i år – med Örebros mått mätt. Sen om det är en överraskning, kanske inte. Men jag tror att ÖSK kommer att vara bra i år och hålla sig rätt stabila. Flopp vill jag nog säga IFK Göteborg. Jag tror inte att de kommer att få ihop det, även om det på papperet ser väldigt starkt ut på sina håll.

RH: – Jag tror att Hallandslagen klarar nytt kontrakt, det kanske överraskar. Finns det någon som inbillar sig att IFK Göteborg tar SM-guld? I så fall floppar de, för det tror jag inte att de gör.

Annons

Vem tar hem skytteligan?

IH: – Det finns många: Jeremejeff och Kalle Holmberg, som jag tror får en fin säsong. Men jag väljer ändå Totte Nyman.

TS: – Jag säger Kalle Holmberg. Jag tror att han kommer att göra en jättebra säsong.

RH: – Jag tar nog Antonio Colak i Malmö FF. Jag tycker att han har sett ruskigt vass ut, och han har fått lägga straffar på försäsongen. Och får man lägga straffar i Malmö FF finns det chans att man gör något bra.

Vem får sitt stora genombrott i år?

IH: – Det finns många intressanta namn, men jag tror att Bilal Hussein är redo att starta majoriteten av matcherna i AIK.

TS: – Det finns så många. Men eftersom jag ändå säger att Örebro kommer att göra en bra säsong så säger jag Dennis Collander i ÖSK. Jag tror att han kommer att överraska många.

RH: – Kanske Dennis Collander i ÖSK. Han är en riktigt bra spelare, och kommer få ta ett ännu större ansvar i ÖSK i år och kommer förhoppningsvis att växa med det.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons