Annons

Experten: "Hoppas förbundet gjort en del research"

SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog vill helst se en ny förbundskapten omgående.
– Allt handlar om förbundet har bestämt sig för att inte jobba vidare med Janne Andersson efter kvalet och om man har hittat en ersättare redan nu. Då är det lika bra att man släpper in den personen omedelbart, säger han.
Fotboll • Publicerad 13 september 2023
SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog. Arkivbild.
SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Nannskog, 49, har i flera år följt landslaget på nära håll. Han tror att Janne Andersson nått vägs ände och att fotbollsförbundet bestämmer sig för att engagera en ny förbundskapten.

När bytet sker är han mer osäker på.

Annons

TT: Hur borde fotbollsförbundet agera nu?

– Man får någonstans hoppas att förbundet har gjort en hel del research under den här tiden det har sett knackigt ut och att man har varit i kontakt med diverse tränare. Jag vet inte om så är fallet, men jag hoppas att man åtminstone har sonderat terrängen för att se vad som finns därute.

Nannskog är inne på att det ideala är att omgående låta en ny förbundskapten ta över.

– Om man nu har hittat någon man tycker är intressant är det klart att man kan ersätta med den tränaren, för att få några matcher av tävlingskaraktär till Nations League i stället för bara någon träningsmatch.

"Hänger inte ihop som lag"

TT: Tycker du att Janne Andersson ska vara kvar som förbundskapten?

– Kollar man på första halvlek mot Österrike... då kände jag att det var ett Sverige som spelade bra och som spelade en fotboll med bra balans, bra anfallsfotboll. Det saknades bara målen. Andra halvlek är det ett lag i upplösning. Man hänger inte ihop som ett lag.

– Där ser det inte tillräckligt stabilt ut. Öppna landskap är det ju. Nu är det lite för många sådana här prestationer mot de bättre lagen, där Sverige faller igenom och inte kan mäta sig med dem.

TT: Vad är hönan och vad är ägget? Spelar det någon roll vem som är förbundskapten med det spelarmaterial Sverige har just nu?

– Lite så kan jag också tänka, att vi kanske inte har bättre spelare. Samtidigt handlar det också om att få spelare att överprestera. I många år har vi haft kanske på pappret sämre spelare än motståndaren, men vi har varit ett lag som kunnat välta stornationer.

– Nu känns det som att vi inte har den stommen och det laget som kan göra det. Vi har halkat efter ordentligt och vi blir avslöjade mot de bättre lagen, säger Nannskog och utvecklar:

Annons

– Det Janne inte har lyckats med är att få spelare att spela på en nivå man egentligen inte håller. Där tycker jag Janne var jättebra i början av sin sejour, när han fick ut det mesta av spelare som (Ola) Toivonen och (Marcus) Berg och vi kom till kvartsfinal i VM. Så har det inte sett ut mot slutet. Men då har han också blivit av med stommen av spelare han kunde lita på.

Hoppats på mer

– Det är tufft förstås för Janne med materialet, men samtidigt så hade man väl hoppats på att han skulle få ut mer av det.

TT: Tror du på en ny förbundskapten först till nästa år?

– Det tror jag. Till nästa samling (i oktober) är jag mer tveksam. Jag tror att Janne leder skutan kvalet ut. Sedan tror jag att man agerar.

Viaplayexperterna Fredrik Ljungberg och Jonas Olsson har ungefär samma uppfattning som Nannskog.

– Jag förutsätter att förbundet pratar med folk för att vara förberedda om det händer något, sade Ljungberg i tisdagskvällens tv-sändning.

– Den enda viktiga frågan är hur man förbereder sig bäst inför VM-kvalet, sade Olsson.

Fakta: Nations League och VM-kval

+ Nästa upplaga av Nations League inleds i september nästa år och gruppspelet avslutas i november. Turneringen får ett delvis nytt format där kvartsfinaler och upp- och nedflyttningsmatcher spelas i mars 2025. Finalspelet avgörs i juni samma år.

+ Sverige har rasat ned i Nations Leagues tredjedivision.

+ VM-slutspelet sommaren 2026 avgörs i USA, Kanada och Mexiko och innehåller för första gången 48 nationer.

+ Antalet nationer som kvalar in från Europa ökar från 13 till 16.

+ De tolv kvalgrupperna innehåller fyra eller fem nationer. Vinnaren går direkt till slutspel. De återstående fyra platserna fördelas i ett playoff. I det ingår de tolv grupptvåorna plus fyra nationer som kvalar in via Nations League 2025.

+ Kvalspelet inleds i mars 2025. Playoff avgörs i mars 2026.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons