Annons

Regeringen räddar norska världscuptävlingar

Norska regeringen går emot landets folkhälsomyndighet och ger klartecken för en rad internationella tävlingar i bland annat skidor och skidskytte.
Idrott • Publicerad 22 januari 2021
Frida Karlsson knäckte norska Therese Johaug i Holmenkollens tremil förra säsongen. Arkivbild-
Frida Karlsson knäckte norska Therese Johaug i Holmenkollens tremil förra säsongen. Arkivbild-Foto: Annika Byrde/NTB/TT

I en rapport från norska folkhälsomyndigheten framgår det att de är oroliga över risken att få in mer smitta till landet, och därför vill stoppa ett 30-tal planerade världscuptävlingar i Norge i vinter.

"Med dagens smittsituation som bakgrund menar vi att det finns en betydlig smittorisk kopplat till genomförandet av stora idrottsevenemang med internationella deltagare", skriver de i rapporten.

"Osäker situation"

Annons

Myndigheten anser att Norge måste agera fort för att undvika omfattande konsekvenser.

"Vi hänvisar till att Europa och Norge står inför ett mycket krävande och osäker situation när det kommer till smittospridningen och belastningen av sjukvården. Utöver det finns det minst två nya mutationer av viruset. Det kommer att få omfattande konsekvenser på kort och lång sikt om det inte tas tag i omedelbart", skriver de.

Regeringen behåller undantaget

Men på en presskonferens meddelade regeringen att undantagsreglerna står kvar. Beskedet innebär att ett 30-tal planerade världscuptävlingar i Norge i vinter ser ut att bli av. Bland dem finns längdskidtävlingarna i Holmenkollen i februari och skidskyttets världscupfinal på samma plats i mars.

Kulturministern Abid Raya sade att det hade funnits en god dialog med norska folkhälsomyndigheten, och att han var glad att evenemangen kan äga rum trots allt. Men att skidtävlingarna i Holmenkollen blir ett test för att se om idrotten är kapabel att följa de strikta reglerna som gäller. Om man märker att reglerna inte efterföljs kan undantaget tas tillbaka.

– Detta är en öppning med ganska stränga regler som jag hoppas att idrotten kan leva upp till, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons