Annons

EM-resan oroar landslaget: "Ett riskmoment"

Resan till Slovakien är ett litet orosmoln inför handbolls-EM. Den svenska truppen ska flyga reguljärt, inte med chartrat plan.
Handboll • Publicerad 4 januari 2022
Stjärnmålvakten Andreas Palicka, till vänster, skulle helst inte åka med reguljärt flyg till EM i Slovakien, med tanke på risken att bli smittad. Men så ser handbollförbundets planering ut. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Resan från lägret i Alingsås till Slovakien går på tisdag. Sverige spelar sin första EM-match två dagar senare, mot Bosnien.

Om någon spelare testas positivt för covid-19 under EM, får han sitta isolerad i tio dagar i stället för att spela matcher och träna. Det vill ingen.

Annons

När herrlandslaget åkte till VM i Egypten för ett år sedan, chartrade man ett plan tillsammans med Danmarks och Norges trupper. Målvakten Andreas Palicka skulle gärna åka med chartrat plan nu också.

– Det är självklart att det är tryggare, i och med att vi befinner oss i nån form av bubbla. Men det är inte min fråga att ta. Det är något handbollsförbundet får ta ansvar för, säger Andreas Palicka.

Svårt att planera

Han är förstående till förbundets planering.

– Det är rätt svårt i dagens läge att ta förnuftiga beslut. Saker förändras från dag till dag, konstaterar Palicka.

Förbundskapten Glenn Solberg instämmer i oron inför den reguljära flygresan.

– Det är klart att man är bekymrad. Det är ju en risk, säger Solberg.

Svenska handbollsförbundet arbetar hittills inte med någon omplanering av resan till Slovakien. Damlandslaget flög reguljärt till VM i Spanien före jul, som landslagen normalt alltid gör. Men då hade den senaste coronavågen inte tagit fart ännu.

Kan tänka om

Om smittoläget blir radikalt värre, kan det inte uteslutas att man man tänker om.

– Vi åker alltid reguljärt. Det är inget nytt, så sett. Vi gjorde undantag under förra året, när vi inte var vaccinerade och så, säger Hanna Fogelström, landslagsansvarig på handbollförbundet.

– Om vi behöver vidta andra åtgärder, så kommer vi att göra det. Men just nu ska vi flyga som planerat. Och så får vi vara så säkra som möjligt under resan och anpassa oss efter det, framhåller Fogelström.

Annons

Inga nya coronafall rapporterades från EM-lägret i Alingsås vid lunchtid på tisdagen.

Två spelare, Tobias Thulin och Karl Wallinius, har tidigare testats positivt för covid-19. Dessutom har Lucas Pellas en närstående som är smittad.

Hela EM-truppen har därför varit isolerad rumsvis. Spelarna har tränat, men bara tillsammans med sin rumskamrat.

Hoppas på träning

Förhoppningsvis kan man ha en gemensam träning på onsdagskvällen.

– Om inget nytt fall har tillkommit i morgon kväll, så känner vi oss ganska lugna, säger läkaren Daniel Jerrhag på tisdagens digitala presskonferens.

På torsdag och lördag ska Sverige möta Nederländerna i två landskamper i Alingsås.

De svenska spelarna är vaccinerade, flera av dem med tre sprutor. Men om någon testas positivt för covid-19 under EM väntar isolering, även om man inte har några symtom.

Fakta: Handbolls-EM

EM spelas 13–30 januari i Slovakien (Bratislava och Kosice) och Ungern (Budapest, Szeged, Debrecen).

Format: Sex fyrlagsgrupper (A–F), där de två bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena.

I mellanrundan möts de bästa lagen från grupp A–C respektive D–F i två sexlagsgrupper. De två bästa lagen i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Gruppspelet:

Grupp A (Debrecen): Slovenien, Danmark, Nordmakedonien, Montenegro.

Grupp B (Budapest): Portugal, Ungern, Island, Nederländerna.

Grupp C (Szeged): Kroatien, Serbien, Frankrike, Ukraina.

Grupp D (Bratislava): Tyskland, Österrike, Belarus, Polen.

Grupp E (Bratislava): Spanien, Sverige, Tjeckien, Bosnien och Hercegovina.

Grupp F (Kosice): Norge, Ryska laget, Slovakien, Litauen.

Sveriges landslag åker från träningslägret i Alingsås till Slovakien nästa tisdag, 11 januari.

Sveriges matcher i grupp E: Bosnien 13/1, Spanien 15/1, Tjeckien 17/1.

Mellangruppen med lag från D–F spelas i Bratislava.

Semifinaler och final spelas i Budapest.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons