Annons

Efter självmordet: Fler vittnar om övergrepp

Lagkamrater till Choi Suk-hyeon, den sydkoranska triathleten som tog sitt liv efter flera år med fysiska och mentala övergrupp från tränarna, bekräftar att övergrepp var vanliga i träningsgruppen.
Triathlon • Publicerad 6 juli 2020
En sydkoreansk triathlet tog sitt liv efter flera års övergrepp av tränarna. Nu vittnar fler aktiva om övergreppen. Arkivbild.
En sydkoreansk triathlet tog sitt liv efter flera års övergrepp av tränarna. Nu vittnar fler aktiva om övergreppen. Arkivbild.Foto: Marco Garcia/AP/TT

– Laget var ett kungadöme för tränaren och några medlemmar. Tränaren och kaptenen slog och förödmjukade Suk-hyeon och oss andra regelbundet, säger lagkamraten som inte vill avslöja sitt namn.

Hon berättade att triathleterna vid ett tillfälle tvingats äta enorma mängder bröd för att sedan kräkas upp det – som straff för att de druckit cocacola och därmed ha kunnat gå upp i vikt.

Annons

En annan lagkamrat säger att livet vid träningsanläggningen var "en helvetes avgrund" men att hon trodde att det var så en idrottares liv måste vara.

På måndagen hölls ett förhör i det sydkoreanska parlamentet där tränaren och kaptenen nekade till anklagelserna.

Choi hade vid ett flertal tillfällen kontaktat förbundet och andra samhälleliga instanser, utan att bli trodd.

Ordföranden i triathlonförbundet bad vid förhöret om ursäkt för att man enbart trott på tränarens förklaring.

Choi Suk-hyeon hittades död i sin lägenhet i slutet av maj. Hon blev 22 år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons