Annons

Efter kysskandalen – 19 svenska stjärnor i upprop

Efter VM-guldet i fotboll kysste Luis Rubiales spelaren Jennifer Hermoso på munnen mot hennes vilja.
Nu höjer 19 svenska idrottsstjärnor rösten i ett gemensamt upprop i tidningen Femina där budskapet är: "Ge fan i våra kroppar. Det är nog nu".
Fotboll • Publicerad 11 september 2023
Luis Rubiales kyss efter VM-guldet har utlöst en stor debatt om sexism inom idrotten. Arkivbild.
Luis Rubiales kyss efter VM-guldet har utlöst en stor debatt om sexism inom idrotten. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Efterspelet till det spanska VM-guldet i fotboll har inte handlat om fotboll. Snarare har det handlat om sexism och förlegade maktstrukturer inom idrottens värld. Bakgrunden är välbekant nu med det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales som kysste spelaren Jennifer Hermoso på munnen mot hennes vilja i samband med firandet på planen.

Rubiales stängdes av i 90 dagar av Fifa och meddelade under söndagen att han kommer att avgå som ordförande.

Lindahl: "Ruttet system"

Annons

Händelsen har lett till en större debatt som handlar om sexism inom idrotten. Många svenska idrottsstjärnor har reagerat starkt på det som hände. En av dessa är fotbollsprofilen Hedvig Lindahl.

Till Femina säger hon:

– VM-finalen kom att handla om något helt annat än den fantastiska fotboll vi har fått se. Den kom att handla om en person som utnyttjade sin makt på ett sätt som inte alls är bra för sporten eller för världen. Vi behöver se till att utnyttja den här debatten nu som har sprakat upp till att ändra systemet, för det är systemet vi ser här, symptom på ett ruttet system.

19 underskrifter

En annan som är med på uppropet är den förra alpina stjärnan Anja Pärson.

– I ung ålder när man kommer upp som tjej är det svårt att orientera sig. Väldigt tidigt i min karriär var det tränare i andra länder som utnyttjade den här makten och faktiskt sexuellt utnyttjade några av tjejerna, något de också hamnade i fängelse för. Det här är inte okej på något vis och får inte fortsätta. Det är nog nu, det måste bli en förändring, säger hon till tidningen.

Totalt är det 19 svenska stjärnor som har skrivit under på uppropet.

Fakta: Namnen på listan

Anja Pärson, alpint. Charlotte Kalla, längdskidor. Magdalena Forsberg, skidskytte. Anette Norberg, curling. Emma Johansson, cykling. Hedvig Lindahl, fotboll. Nilla Fischer, fotboll. Linnéa Claeson, handboll. Moa Hjelmer, friidrott. Tilde Johansson, friidrott. Bella Gulldén, handboll. Klara Svensson, boxning. Farhiya Abdi, basket. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, racing. Nathalie Hagman, handboll. Johanna Ojala, längdskidor. Caroline Jönsson, fotboll. Sana Junevik, simning. Alice Östensson, ishockey.

Källa: Femina

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons