Annons

Efter köldskadorna – skidläkaren kritisk

Svenska stjärnan Britta Johansson Norgren var en av flera åkare som drabbades av svåra köldskador efter långloppet i Schweiz.
Nu riktar längdlandslagets läkare kritik mot långloppscupens köldregler.
Skidor • Publicerad 22 januari 2021
Svenska längdlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson. Arkivbild.
Svenska längdlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det var under det sex mil långa loppet i La Diagonela i Schweiz föra helgen som flera åkare ådrog sig allvarliga köldskador. Enligt vissa åkare var det ner emot 30 minusgrader under vissa partier av loppet.

Britta Johansson Norgren har meddelat att hon inte kan åka loppet i Toblach på lördag på grund av köldskadorna, och den svenske elitåkaren Michael Ekölf riskerar att bli av med höger stortå som kan ruttna och ramla av.

Annons

Enligt långloppscupens regler krävs det att mer än 50 procent eller mer av banan ska vara -25 grader eller kallare, till skillnad från -18 i världscupen. Längdlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson menar att köldgränserna borde ändras.

– Det är klart att det är oroväckande när man ser de skador som åkarna åsamkats. Och rent medicinskt kan jag tycka att de här köldgränserna är felaktiga, säger han till SVT.

– Exakta grader är svårt att säga. Men jag har svårt att se varför de ska ha andra gränser än vad vi har i världscupen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons