Annons

Ebba Andersson jagar första världscupsegern

Arton pallplatser i all ära. Nu är det på tiden att den första världscupsegern kommer, säger Ebba Andersson inför Tour de Ski-masstarten i Val di Fiemme.
Skidor • Publicerad 7 januari 2021
Ebba Andersson firar andraplatsen i onsdagens jaktstart i Toblach.Foto: Alessandro Trovati/AP/TT

De tre första etapperna av touren var ingen rolig historia för Ebba Andersson. Den höga höjden i schweiziska Val Müstair tog ut sin rätt, och hon var hela tiden långt från tätstriden.

Men när Tour de Ski flyttade ner några hundra höjdmeter till italienska Toblach släppte det för Andersson. Och till fredagens masstart, den första av Val di Fiemmes tre avslutande etapper av touren, kommer hon med två raka pallplatser i ryggen.

Annons

– Jag mår betydligt bättre nu. Jag känner mig betydligt mer trygg med mig själv och med formen, än när vi lämnade Schweiz. Då var det ganska mycket osäkerhet hos mig, säger Ebba Andersson.

– Jag var fundersam över varför jag hade presterat som jag hade gjort, varför det hela tiden kändes som att formen inte alls fanns där fast jag hade haft en helt annan upplevelse när vi åkte hit.

Ännu ingen seger

Tredjeplatsen i tisdagens 10 kilometer fri stil följdes upp av en andraplats i onsdagens jaktstart i klassisk stil. De senaste dagarna har inneburit stora kliv framåt för Ebba Andersson – ändå är det något som fattas.

En världscupseger, mer exakt.

– Med tanke på att jag har så många pallplatser i världscupen så hade det varit jättekul att få till det och verkligen klara av att kliva högst upp på pallen, säger Andersson.

De tre senaste säsongerna har 23-åringen radat upp toppinsatser på distanslopp i världscupen. Men trots 18 individuella pallplatser har hon fortfarande inte vunnit.

I onsdagens jaktstart var hon sju tiondelar från ryskan Julia Stupak, som vann.

– Det är det jag ser fram emot allra mest just nu, när det kommer till idrottskarriären. Men det är mycket som ska stämma för att man ska klara av det. Och trots att jag både den här säsongen och tidigare säsonger fått till det så att det har stämt för mig, så är det alltid någon annan som har fått till det lite bättre.

Slipper Johaug

Tour de Ski utgör egentligen ett perfekt tillfälle för att nå den eftertraktade milstolpen. Särskilt eftersom världens bästa skidnation, Norge, saknas.

– Vi vet såklart att många av de som är i världstoppen inte är med här. Och framför allt inte den allra starkaste, Therese (Johaug).

Annons

TT: Skulle den där världscupsegern kännas lika bra även om inte Norge är med?

– Ja, det tror jag. Man kan liksom inte tävla mot dem som inte är här. Man får bara försöka göra det så bra man kan med det motstånd som är.

Fakta: Tour de Ski, damer

Ställning efter fem av åtta etapper:

1) Jessica Diggins, USA

2) Rosie Brennan, USA, +22

3) Julia Stupak, Ryssland, +58

4) Frida Karlsson, Sverige, +1.29

5) Tatjana Sorina, Ryssland, +1.53

6) Ebba Andersson, +2.08

16) Linn Svahn, +3.28

17) Maja Dahlqvist, +3.41

23) Emma Ribom, +6.14

29) Jonna Sundling, +6.45

33) Moa Olsson, +7.44

34) Moa Lundgren, +7.54

Det återstående programmet, damer och herrar:

Fredag, Val di Fiemme, Italien: Damer 10 km masstart (klassisk stil, 13.15), herrar 15 km masstart (k, 15.35).

Lördag, Val di Fiemme: Sprint, damer och herrar (klassisk stil, 13.05).

Söndag, Val di Fiemme, klättring uppför Alpe Cermis: Damer 10 km (12.45), herrar 10 km (15.35).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons