Annons

Domstol ger löparstjärnan rätt i testosteronmål

Sydafrikanska löparstjärnan Caster Semenya får rätt i Europadomstolen.
Efter en överklagan vann hon i tvistemålet kring friidrottens testosteronregler.
Däremot ser den dubbla OS-guldmedaljören inte ut att vara aktuell för OS i Paris 2024.
Friidrott • Publicerad 11 juli 2023
Caster Semenya får rätt i Europadomstolen. Arkivbild.
Caster Semenya får rätt i Europadomstolen. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Löparen har fört en lång och uppmärksammad kamp mot regler som tvingat henne och andra kvinnliga idrottare att med hjälp av mediciner sänka sina hormonnivåer för att få tävla på vissa distanser.

Efter att tidigare ha förlorat i Idrottens skiljedomstol (Cas) och i Schweiz högsta domstol vann Semenya nu överklagandemålet i Europadomstolen med fyra juryröster mot tre.

Annons

Europadomstolen ansåg att Semenya har diskriminerats och ges rätt i sin överklagan mot schweiziska staten. 32-åringen är hyperandrogyn och har naturligt höga testosteronnivåer.

World Athletics svarar

Enligt nyhetsbyrån AP är domslutet mestadels symboliskt då det inte ifrågasätter World Athletics (WA) tidigare krav på sänkta hormonnivåer. Därmed är det inte aktuellt för henne att springa favoritdistansen 800 meter i OS i Paris nästa år.

"Vi tror fortsatt att våra krav är nödvändiga, resonabla och proportionerliga för att kunna upprätthålla rättvisa damtävlingar, precis som Cas och schweiziska domstolen också ansåg. Den här domen är mot den schweiziska staten, inte mot WA. Vi råder dem att ta detta vidare för ett slutgiltig besked. Tills dess kommer våra bestämmelser gälla i dess nuvarande form", skriver WA i ett uttalande.

Vann dubbla OS-guld

Semenya tog OS-guld på 800 meter både 2012 och 2016. Sedan WA införde testosteronreglerna 2019 har Semenya inte kunnat springa distansen eftersom hon inte velat sänka sina testosteronnivåer.

Hon har därefter tävlat på 200, 5 000 och 10 000 meter i stället, men utan samma framgångar.

Fakta: Caster Semenya

Född: 7 januari 1991 i Pietersburg (numera Polokwane), Sydafrika.

Meriter: OS-guld på 800 meter 2012 och 2016. VM-guld på 800 meter 2009, 2011, 2017, VM-brons på 1 500 meter 2017.

Fakta: Hyperandrogenism

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna. Hos män är den kliniska betydelsen ringa, men hos kvinnor ses de vanliga manifestationerna hirsutism (hårighet) och virilism (mansdrag) hos patienter med polycystiskt ovariesyndrom och adrenokortikal hyperfunktion.

Normalt har kvinnor testosteronnivåer på mellan 0,1 och 1,8 nanomol per liter och män mellan 7,7 och 29,4 nanomol per liter.

Hyperandrogyna kvinnor kan ha upp till 20 gånger mer testosteron än kvinnor normalt har.

Källa: Karolinska institutet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons