Annons

Djokovic ber om ursäkt: "Ledsen och tom"

Han förlorade ett game och slog i frustration en boll rakt på en linjedomares struphuvud.
Nu har världsettan Novak Djokovic diskats i US Open – och bötfälls med över två miljoner kronor.
"Jag är oerhört ledsen över att ha vållat henne sådan stress", skriver han om linjedomaren som han råkade träffa.
Tennis • Publicerad 7 september 2020
Novak Djokovic diskades i US Open efter att ha träffat en linjedomare med en boll han slog iväg i vredesmod.
Novak Djokovic diskades i US Open efter att ha träffat en linjedomare med en boll han slog iväg i vredesmod.Foto: AL BELLO/AFP/TT

Novak Djokovic ber om ursäkt i ett långt inlägg på Instagram.

"Hela den här situationen har gjort mig väldigt ledsen och tom," skriver han några timmar efter de närmast unika scener som utspelade sig i Flushing Meadows i New York på söndagen.

Annons

Direkt efter att storfavoriten Djokovic förlorat ett game i egen serve, som innebar att spanjoren Pablo Carreño Busta tog ledningen med 6–5 i första set, kokade det över för serben.

33-åringen slog iväg en boll i frustration och råkade då mycket olyckligt träffa halsen på en kvinnlig linjedomare som skrek till, föll ihop och fick svårt att andas.

Ångerfull

En ångerfull Djokovic gick genast fram för att titta till linjedomaren – men då var det redan för sent för spelaren. Kort därpå, efter överläggning domarna emellan, kom beskedet att världsettan var diskvalificerad och därmed utslagen ur grand slam-turneringen redan i den fjärde omgången.

"Arrangören sade till mig att hon (domaren) gudskelov kände sig okej. Jag är oerhört ledsen över att ha vållat henne sådan stress. Så oavsiktligt. Så fel," beskriver Djokovic händelsen.

Om diskningen skriver han:

"Jag måste rannsaka mig själv och bearbeta min besvikelse och låta det här bli en läxa när jag växer och utvecklas som spelare och människa. Jag ber om ursäkt till US Open och alla som är förknippade med mitt beteende."

Domaren Sören Friemel håller med om att Djokovic inte siktade mot linjedomaren avsiktligt, men att diskningen var solklar eftersom världsettan svingade iväg bollen argt och vårdslöst.

– Hon gjorde sig påtagligt illa. Det fanns inget annat alternativ, förklarar han diskningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Wilander ifrågasätter beslutet

Ett hårt beslut, tycker den svenske tennislegendaren Mats Wilander som är expert för Eurosport.

– Jag har aldrig sett en så dramatisk situation förut, säger han i tv-sändningen.

Annons

– När du ser hans sving så kan man verkligen ifrågasätta om han borde bli diskad. Han försöker inte slå bollen hårt, utan ska bara slå den tillbaka mot hörnet. Det är ett väldigt svårt beslut.

Mats Wilander tillägger:

– Hur mycket otur är inte det där?

Efter några minuter reste sig domaren och klev av banan, till synes återhämtad.

Straffas med böter

Efter beskedet att han var diskad skakade Djokovic hand med Pablo Carreño Busta, dock inte med huvuddomaren, och klev av banan.

Ungefär en timme senare meddelade US Open på turneringens hemsida att Novak Djokovic, utöver diskvalificeringen, straffas med böter och måste betala tillbaka sina prispengar som hade hunnit uppgå till 250 000 dollar, motsvarande cirka 2,2 miljoner kronor. Dessutom tappar han sina intjänade rankningspoäng.

Enligt AFP är Djokovic blott den tredje spelaren någonsin i grand slam-sammanhang att diskkvalificeras i herrsingel. Detta har tidigare hänt John McEnroe i Australian Open 1990 och Stefan Koubek i Franska mästerskapen 2000.

Djokovic jagade sin 18:e grand slam-titel i US Open, något han hade extra god chans att lyckas med eftersom både Roger Federer (20 titlar) och Rafael Nadal (19) saknas i årets startfält.

"Gjorde sitt jobb"

En som däremot är vidare i turneringen är Alexander Zverev som tidigare besegrade Alejandro Davidovich Fokina i tre raka set – och den femteseedade tysken lider med Djokovic.

– Han slog en tennisboll. Det är väldigt oturligt att han träffar linjedomaren och särskilt var på henne han träffade, säger Zverev enligt AFP.

– Det finns regler för det här. Jag tycker att domarna bara gjorde sitt jobb. Väldigt oturligt för Novak, säger Zverev, som i en eventuell semifinal hade riskerat få möta Djokovic.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons