Annons

Diggins ryter ifrån efter kroppskommentaren

Den amerikanska längdskidstjärnan Jessie Diggins beskrevs i en New York Times-artikel som "en fe i skiddräkt" – i jämförelse med muskulösa konkurrenter.
Nu slår Diggins tillbaka mot jämförelsen, som hon kallar skadlig.
Skidor • Publicerad 8 mars 2022
Jessie Diggins under OS i Peking. Arkivbild.
Jessie Diggins under OS i Peking. Arkivbild.Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

”I en idrott där många kvinnor har massiva axlar och lår ser Diggins ut som en fe i sin skiddräkt”, skrev New York Times i en artikel under olympiska spelen i Peking.

Något som får den 30-åriga amerikanskan att reagera starkt. Diggins har varit öppen med att hon lidit av ätstörningsproblematik tidigare i livet och menar att den här typen av "kroppskritiska" kommenterar är destruktiva och irrelevanta.

"Fokusera på det som spelar roll"

Annons

”New York Times artikel som jämförde min kropp med alla kvinnor runt mig var skadlig på många sätt. Så jag vill vara tydlig: som coacher, föräldrar, lagkamrater och vänner, snälla, snälla kommentera inte någon annans kropp, form eller storlek”, skriver hon på Instagram.

Hon fortsätter:

"Låt oss fokusera på det som spelar roll, som att vara en bra lagkamrat, att ha mental styrka, att tävla rent, att träna med ett syfte och att tävla med mod. Orden vi säger till varandra gör stor skillnad, oavsett om de är uppmuntrande eller sårande".

Lyssnade på kroppen

Diggins har den här säsongen tagit fyra pallplatser i världscupen i längdskidor, två segrar och två andraplatser, och ligger trea totalen. Under OS i Peking tog hon brons i sprint och silver i tremilen.

”Jag klarade bara att ta mig till start för att jag är hälsosam, glad och har ett kärleksfullt och stöttande lag runt mig. Att lyssna på min kropp och ta väl hand om den är inte något jag alltid gjort, men att få hjälp för min ätstörning och lära mig att acceptera mina styrkor i stället för att alltid försöka vara ”perfekt” är anledningen till att jag tävlar i dag.”, skriver hon.

Till norska NRK skriver en talesperson för New York Times att beskrivningen av Diggins kropp i det här fallet var "en viktig och relevant detalj" på grund av att "fysiken spelar roll för prestationen".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons