Annons

Danmark pikar Sverige inför "hatmötet" i EM

Sverige inleder huvudrundan i handbolls-EM med något av ett hatmöte. Mot ett Danmark som dessutom verkar underskatta det svenska laget.
Handboll • Publicerad 10 december 2020
Svenska målvakten Jessica Ryde.Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / TT

Under fredagen kliver Sverige in i huvudrundan i handbolls-EM och man inleder mot ett av turneringens tuffaste motstånd: Danmark. Enligt danska förbundskaptenen Jesper Jensen är Sverige inte det tuffaste motståndet i huvudrundan.

– Frankrike är ett bättre lag än Sverige, det är nog ingen som säger emot det. Tittar man på det svenska laget så är det nog inte många som skulle platsa i Frankrikes trupp. Sverige har några kollektiva styrkor som Frankrike inte har, men de är inte Frankrike, säger han enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Annons

Men när TT pratar med Jensen är han något mildare i tonen.

TT: Tror du ni underskattar Sverige?

– Nej, det tror jag inte. Däremot tror jag vi kanske har lite mindre information om det svenska laget än vad de har om oss. De har många unga spelare som håller till i den svenska ligan. Men jag tror att vi har en stor chans att slå Sverige.

Jämn match senast

– Underskattar de oss är det alltid kul. Sedan vet man inte om det är ett medietrick från hans sida eller om de försöker psyka oss. Vi ska fokusera på att vi är hungriga på att vinna mot Danmark, säger svenska målvakten Jessica Ryde.

För Sveriges del behövs en seger på fredag. Man går in i huvudrundan med bara en poäng. Från huvudrundan går de tre bästa av de sex lagen vidare. Ettan och tvåan i gruppen går vidare till semifinal och trean får spela om femteplats. Danmark är ett av de favorittippade lagen i mästerskapet men det blir ofta jämna matcher när de ställs mot Sverige. När lagen möttes i EM 2018 vann danskorna med ett mål (30–29).

– Det kommer att bli en jättejämn match. Det är två bra lag och många spelare som känner varandra och kan varandras svagheter, säger Jessica Ryde.

Flera av de danska och svenska spelarna spelar ihop eller mot varandra i den danska ligan. Ett bra verktyg för båda länderna.

"Många man vill vinna mot"

Svenska mittnian Carin Strömberg spelar tillsammans med fyra spelare danska EM-spelare i Viborg.

– Det är klart att jag har en del insyn i deras styrkor och svagheter som jag delger till de andra. Jag är inte heller den enda, jag tror att vi skulle kunna samla ihop nästan hela det danska laget på våra spelare med någon som spelat med eller emot dem. Våra samlade erfarenheter kan vara en betydande skillnad.

Även Ryde, till vardags i Herning-Ikast, har bra koll på det danska laget.

Annons

– Jag hoppas att jag kan använda den erfarenheten trots att spelarna kanske har lite andra roller i landslaget än i klubblaget. Det är många man känner som man vill vinna mot, jag tror de har samma känsla.

– Vi kommer att använda all information vi har om de svenska spelarna för att vinna. Sveriges försvarsspel är riktigt bra och tillsammans med två bra målvakter är det den biten vi måste lösa, säger Jesper Jensen.

Fakta: Läget inför fortsättningen i handbolls-EM

Från Sveriges grupp är Ryssland, Sverige och Spanien vidare till mellanrundan, där man ställs mot Frankrike, Danmark och Montenegro i huvudrundans första grupp.

Sveriges matcher i mellanrundan:

11 december, 20.30: Tvåan i grupp A, Danmark.

13 december, 18.15: Trean i grupp A, Montenegro.

15 december, 18.15: Ettan i grupp A, Frankrike.

Ställningen inför mellanrundan: Ryssland 4 poäng, Frankrike 4, Danmark 2, Sverige 1, Spanien 1, Montenegro 0.

Från mellanrundan går ettorna och tvåorna till semifinal, medan treorna spelar match om femteplats. För Sverige krävs seger direkt i första matchen för att ha en chans att ta sig vidare. Matcherna spelas den 18 december. Final och bronsmatch spelas den 20 december.

Huvudrundans andra grupp: Kroatien, Norge, Rumänien, Nederländerna, Ungern och Tyskland.

Sverige blev sexa i EM 2018 och sjua i VM 2019.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons