Comebacken på alla plan

Kalmar Artikeln publicerades
Ida Nilsson har hittat tillbaka till tävlandet igen men verkar ha funnit harmonin i livet även utan en elitsatsning att bygga upp tillvaron kring.
Foto:Johanna Eriksson
Ida Nilsson har hittat tillbaka till tävlandet igen men verkar ha funnit harmonin i livet även utan en elitsatsning att bygga upp tillvaron kring.

Ida Nilsson är tillbaka som vinnare.

Och framtiden är lika oviss som lustfylld.

– Nu känner jag mig liksom ung igen, säger hon.

Ida Nilsson har börjat springa igen. Ja, rentav börjat tävla och vinna lopp igen. Om man flyttat upp ensam till, säg Abisko, och stängt av telefoner, datorer, tv-apparater och all annan kontakt med omvärlden skulle man kunna tro att inte mycket hänt sedan 2006. Då hade man sannolikt inte höjt på ögonbrynen över att Ida Nilsson förra veckan vann Victorialoppet. Landslagslöparen från Högby som specialiserat sig på 3000 meter hinder.

Men Ida Nilssons uppladdning inför hemkomsten och den sporadiska tävlingssäsongen under sommaren som nu går mot sitt slut har långt ifrån gått i linje med vad en elitsatsande landslagslöpare ägnar sig åt. Nej, vinnaren av Victorialoppet är nyligen hemkommen från... Abisko - och en allt annat än traditionell försäsongsträning.

– I vintras tränade och tävlade jag mycket skidalpinism. Man går först upp med skidorna för att sedan ta sig ner för samma berg.

  Något du har nytta av i löpningen?

  – Nja, man får bra kondition av det och mycket träning i benen. Men sen höll jag igång och sprang lite men det är ju ganska kallt och mörkt. 30 minus. Jag sprang på ett scooterspår eller på vägen så man lufsar mest runt lite så inte benen får en chock när man kommer ner hit. Jag har sprungit mer och mer nu i vår. På Öland är det platt och mjukt och fina stigar.

  Vad är känslan nu när du ändå kan börja summera en halv comebacksäsong med en del tävlingar och till och med segrar i bagaget?

  – Det har varit väldigt roligt. Jag har kört mycket olika lopp och distanser. Det har varit roligt att springa lopp och framförallt Victorialoppet var kanonkul att köra igen. Det var så mycket folk och sen var det första gången jag vann det dessutom.

  Är detta en nysatsning eller ska man se på detta som något du gör vid sidan om det vardagliga livet?

  – Det är inte någon satsning som förut. Jag kommer inte satsa att springa bana och mästerskap igen men det är härligt när kroppen funkar igen. Jag kommer nog köra lite bergslopp och lite andra lopp som är nya för mig. Jag har inte funderat något särskilt utan det är bara kul att vara igång igen. Jag får se vad som sker framöver.

  Är det svårt att inte jämföra tider från förr eller kan du ha en mer avslappnad hållning till dina tidigare prestationer?

  – Jag kan inte jämföra med de tiderna jag hade innan när jag elitsatsade. Det är därför jag är mer sugen på att springa nya grejer och distanser: bergslopp, halvmaror och maraton exempelvis.

  Det var 2007 som Ida Nilssons karriär gick från att ha utmärkts av svenska rekord och fina prestationer på mästerskap till att kantas av skador. Talangen hade länge spåtts en lysande framtid och haft en strålande och ständigt uppgående och prestationsmässigt planenlig period bakom sig på college i USA. Under hemma-EM i Göteborg 2006 förbättrade hon sitt svenska rekord vid två tillfällen och rimligen var det friidrottsvärlden såg bara början på en lång och framgångsrik karriär med blågula färger runt om på galor och internationella mästerskap. Men skadorna både slogs upp och förvärrades och plötsligt var Ida Nilssons liv inte längre fyllt av inrutade vanor och mönster som elitlöpare.

  Har du saknat den livsstil det innebar att vara idrottare på heltid och rollen som löpningen hade i ditt liv?

  – Det var många år då jag inte kunde springa vanligt eller ens jogga. Då kände jag att bara jag fick springa igen så spelade nivån ingen roll. Men så fort kroppen funkar märker jag att jag tycker det är extremt roligt att tävla. Jag njuter väldigt av att bara ställa mig på en startlinje. Samtidigt är det inte så viktigt om jag är i bra form eller inte utan bara själva tävlingsmomentet är roligt.

  Tävlingsmomentet är dock inte lika roligt för konkurrenterna längre eftersom Ida Nilsson visat sig vara svårslagen vid varje mållinje hon passerat under sommaren.

  – Nu känns till och med kroppen bättre än för 10-15 år sen. Nu känner jag mig liksom ung igen säger Ida och spricker upp i ett brett leende.

  Det verkar inte som att du är speciellt bitter över vad som kunde varit trots allt?

  – Nej, livet är som det är. Jag tror att jag hade kunnat springa betydligt snabbare eftersom det tog slut innan jag ens hade börjat elitsatsa på riktigt. Det tar långt tid att bli bra i löpning. Men sen har jag gjort andra saker. Jag menar livet hade ju inte blivit bättre för att jag hade gjort en halvminut snabbare på 5000 meter. Det är bara olika vägar i livet. Jag har alltid tyckt om att tävla och träna och aldrig sett det som ett problem men nu är det extra roligt för ibland när man elittränar kan man tappa bort lite av grundinställningen och glömmer bort varför man tycker om det. Jag är mer avslappnad till det hela innan men samtidigt - när jag väl står på startlinjen är det samma inställning. Det är det som är det sköna med att tävla för då är bara det som gäller. Det spelar ingen roll hur snabbt det går utan man är helt absorberad av en sak.

  Vad har du för planer med livet i stort efter sommaren?

  – Jag vet faktiskt inte. Det kanske blir lite Norge och Alperna och sen försöka skaffa jobb till hösten. Eller kanske det blir Abisko igen. Kanske en säsong till som guide uppe i fjällen.

  Inga chanser att vi får se dig i Kalmar och på Öland permanent?

  – Nej, man ska aldrig säga aldrig men jag kommer väl inte bo i Kalmar tror jag inte. Kanske när jag blir gammal. Om 40 år, haha. Jag kan tänka mig att bli gammal här och bara odla och plocka allt jag behöver i skogen. Jag tror världen kommer se ganska annorlunda ut när jag blir gammal så det är bra att ha ett litet krypin där uppe, haha.

  Fakta

  Ida Nilsson

  Ålder: 34.

  Bor: Senaste tiden i Abisko.

  Meriter: Tio SM-guld, Sjua på EM. Guld på Amerikanska universitetsmästerskapen. Deltagit i VM. Svenska rekord på 3 000 meter.

  Aktuell: Har varit hemma under sommaren och återupptagit tävlingslöpningen.

  Visa mer...