Annons

CL-finalkaoset orsakades av misstag – inte fans

Liverpool-supportrar anklagades för att ha orsakat kaoset kring herrarnas Champions League-final i fotboll.
Det stämmer inte, visar utredningen som nu kommit fram till en slutsats.
Orsaken? Felaktigheter och misstag i organisationen.
Fotboll • Publicerad 13 juli 2022
Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan Stade de France vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Utredningen kring de kaotiska scenerna vid Champions League-finalen mellan Real Madrid och Liverpool i maj, som gjorts av den franska senaten, har kommit fram till en slutsats.

Slutsatsen lyder: problemen uppstod av felaktigheter och misstag i organisationen och inte på grund av Liverpool-supportrar, vilket den franska regeringen tidigare hävdat.

Annons

"De här felaktigheterna var överallt, inte bara under matchen utan även i förberedelserna", säger Laurent Lafon, medordförande i utredningen.

Bland annat bestod felaktigheterna och misstagen av att förutse hur supportrar skulle ta sig till arenan på grund av en transportstrejk, otillräckliga instruktioner och polisens placering kring arenan som ledde till "flaskhalsar" fram mot kontrollerna.

"Det är inte antalet personer kring arenan som orsakade det här", säger Lafon.

Nu kräver en av Liverpools supporterföreningar att den franska regeringen ber om ursäkt till klubben och dess fans.

"Vi vill ha en fullständig ursäkt från den franska regeringen med ett fullständigt tillbakadragande av de lögner som påståtts å deras vägnar sedan den 28 maj 2022 (finaldagen) och kommer fortsätta att lobba för att uppnå det", skriver Spirit of Shankly i ett uttalande.

Real Madrid vann finalen med 1–0.

Bakgrund: Skandalscenerna under CL-finalen

Finalen mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj sköts upp i nästan 40 minuter efter oroligheter utanför arenan Stade de France utanför Paris vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls.

Stängsel vältes på flera ställen vid stadion då supportrar tryckte på för att komma fram till säkerhetskontrollerna. Enligt vittnen skapades "flaskhalsar" fram mot kontrollerna.

När det hela urartade använde polisen tårgas och pepparspray för att skingra folkmassan.

Enligt Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin och Europeiska fotbollsförbundet Uefa orsakades kaoset av personer som hade ogiltiga biljetter.

Darmanin sade att det var mellan 30 000 och 40 000 Liverpool-supportrar vid Stade de France utan giltiga biljetter och hävdade att många av dem försökte ta sig in med falska biljetter.

Källor inom Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och det franska fotbollsförbundet säger till AFP att det dock var 2 800 personer som försökte ta sig in med falska biljetter.

Gérald Darmanin försvarade till en början användandet av tårgasen och sade att det "räddade liv". Men under en utfrågning inför en av senatens utskott bad han om ursäkt.

Liverpool och Real Madrid har krävt svar på vad som egentligen hände och i en utredning av den franska senaten kommer man fram till att ansvaret ligger hos arrangören. Även Uefa har startat en utredning.

Uefa och franska myndigheter har fått kritik från flera håll för sitt agerande i samband med tumultet. Paris polischef, Didier Lallement, har sagt att hanteringen var ett misslyckande och Uefa bad om ursäkt på sin hemsida den 3 juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons