Real Madrid vann högdramatisk CL-final

Vinicius Junior gjorde matchens enda mål och målvakten Thibaut Courtois storspelade.
Nu är Real Madrid återigen Champions League-mästare efter att ha vunnit den högdramatiska finalen mot Liverpool med 1–0.
Fotboll • Publicerad 29 maj 2022
Real Madrid lyfter Champions League-bucklan.
Real Madrid lyfter Champions League-bucklan.Foto: Tony Hicks/AP/TT

För första gången sedan 2018 är Real Madrid bäst i Europa.

Efter ett Champions League-slutspel där man har stått för några sanslösa vändningar stod Liverpool för motståndet i finalen, precis som för fyra år sedan.

Då som nu slutade det med Real Madrid-seger.

Liverpool gjorde vad de kunde för att historien från 2018 inte skulle upprepa sig. Men Thibaut Courtois storspelade och då räckte Vinicius Juniors segermål för att Real Madrid skulle bärga ännu en Champions League-titel.

– Jag är väldigt stolt över laget. Vi hängde i och när jag behövde kliva fram så gjorde jag det för laget. Vi har slagit några av de bästa lagen i världen, säger Courtois till BT Sport enligt BBC.

Målvakten hyllades stort av Carlo Ancelotti:

– Otroligt. Jag kan knappt tro det, säger han.

Oroligheter utanför arenan

Matchen kom igång nästan 40 minuter försent på grund av oroligheter utanför finalarenan Stade de France i Paris. Flera medier, bland annat nyhetsbyrån AFP och brittiska BBC, rapporterade om långa köer och kaosartade scener.

AFP och BBC skriver att polis ska ha avfyrat tårgas i samband med att flera personer hade försökt ta sig förbi barriärerna och in på arenan. I samband med den ordinarie avsparkstiden, 21.00, var flera stolar på arenan tomma och det var fortfarande många biljettinnehavare som inte hade fått komma in på arenan.

Men vid 21.36 sparkades matchen till slut i gång.

Liverpool inledde med mest bollinnehav och skapade också matchens första riktigt bra läge efter en kvarts spel. Högerbacken Trent Alexander-Arnold tog sig in i straffområdet och slog ett lågt inspel till Mohamed Salah vars avslut tvingade Real Madrid-målvakten Thibaut Courtois till en snabb parad.

Några minuter senare visade Sadio Mané upp några fina dribblingar och sköt ett hårt skott som Courtois styrde i stolpen.

Bortdömt mål

Liverpool var det lag som skapade mer i första halvleken, men det var Real Madrid som skulle vara först med att få in bollen i mål. Men den spanska glädjen blev kortvarig då Karim Benzema bedömdes – efter en lång VAR-granskning – ha varit offside i samband med att han sköt bollen över mållinjen.

Inget spanskt måljubel den gången. Det blev det däremot en kvart in i andra halvlek.

Federico Valverde fick vandra in i straffområdet och slog en hård, låg boll mot bortre stolpen där Vinicius Junior vinklade in ledningsmålet i matchminut 59.

Liverpool, väl medvetna om vikten av ett mål, tryckte frenetiskt på för en kvittering. Den engelska klubben skapade också sin beskärda del av lägen och satte Real Madrid-försvaret – och framför allt Thibaut Courtois – på hårda prov ett flertal gånger.

Men det var inte Liverpools kväll. Precis som 2018 fick man se sig besegrad i en Champions League-final mot Real Madrid.

Titeln är Real Madrids 14:e i Champions League/Europacupen. Det är sju fler än tvåan Milan.

Fakta: Senaste finalerna i Champions League

2022: Liverpool–Real Madrid 0–1

2021: Chelsea–Manchester City 1–0

2020: Bayern München–Paris Saint-Germain 1–0

2019: Liverpool–Tottenham 2–0

2018: Real Madrid–Liverpool 3–1

2017: Real Madrid–Juventus 4–1