1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Christian Gustafsson: Då ratade och bortglömda – nu SHL-hjältar

Markus Modigs spelade nyss gärdsgårdshockey i Vimmerby, Nicklas Heinerö skyfflades ut från Södertälje, John Dahlström ratades av Almtuna.…
Från soptippen till IK Oskarshamn.
Från ratade till SHL-hjältar.
Foto: Roger Carlsson

Efter en halv mansålder i hockeyallsvenskan, så var det mycket som var nytt nu när IK Oskarshamn skulle spela hemmamatch i SHL.

Det kändes lite egendomligt. SHL, liksom? Det är man inte van vid här på vischan.

Till exempel var det visitation vid insläppet. Visi...vad? Hälften av publiken hade inte ens hört ordet förut. Alla i publiken fick en fräsig smurfblå t-shirt också. Dessutom utsågs ”matchens bästa supporter” på jumbotronen – hur fanken utser man det? – och vinnaren fick låna en hyrbil i fyra dagar. Sånt hände inte i allsvenskan.

Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nya högtalare hade de satt upp också. Det var i och för sig på tiden, efter 15 år med Sveriges sämsta arenaljud. Men de verkar ha missat ett reglage att sänka volymen med.

Foto: Roger Carlsson

Jag var i Hultsfred 1994 när Motörhead spelade så högt att det skrämde korna ända borta i Mariannelund. Men det var ingenting mot när musikskötaren i Be-Ge Hockey Center drog i gång en helvetesversion av Thunderstruck remixparad med nån fräsig bit som kan ha varit på tapeten i höjd med att Gudrun Schyman rejvade på Docklands.

Att låten fick Stiftelsen att framstå som ljuv musik kan jag leva med. Men hade Folkhälsomyndigheten varit på plats med en bullermättning, så hade ljudansvarig suttit på vatten och bröd året ut.

Leksands klack var dock som vanligt, så där näpet 50-talsvänliga, ni vet. Även när det gick trögt och de försökte låta arga lät det dalmålsgulligt: ”Ta fram vinkelmåttet, domarn´!”.

IKO-fansen paraderade till arenan före matchen.
Foto: Roger Carlsson

Matchen, då?

Första perren – som alla spelare säger – till Leksand. Klart. När jag slog en drill i första pausen sa en röst från pissrännan mittemot: ”Det bra är att det inte kan bli sämre i alla fall”.

God analys.

IKO höjde sig i andra. Plötsligt stod Henrik Nilsson – en back så defensiv att, salig i åminnelse, Rolle Stoltz framstått som en powerforward i jämförelse om han varit vid liv – fri framför Leksands mål. Det kan ha varit första gången i karriären Nilsson var så långt upp i banan. Det märktes, om vi säger så.

BILDER FRÅN MATCHEN:

Utdelningen kom i stället ett par minuter senare när domarna hittade två Leksandsutvisningar på en gång. Efter ett såsigt fem mot tre fick vi några sekunders briljans. Tyler Kelleher till Arsi Piispanen till Markus Modigs – pang upp i taket.

Tredje perioden var ganska jämn. Leksand hade pucken lite mer, sköt lite mer, hade fler långa anfall. IKO var lite skarpare, mer stringenta. Det avgjorde. Nicklas Heinerö pillade in förlösande 2–1 innan Modigs och kvalhjälten från i våras, John Dahlström, skickade in var sin i tom kasse.

Nicklas Heinerö.
Foto: Roger Carlsson

Tre målskyttar med ett brokigt förflutet.

Nicklas Heinerö kom till Oskarshamn med svansen mellan benen, efter att ha ratats av Södertälje.

John Dahlström var så oönskad i Almtuna våren 2018 att de lånade ut honom till seriekonkurrenten IKO, där han fick kontrakt.

Markus Modigs – vars pappa Jan-Erik Modigs jobbar i Leksands IF – spelade division 1-hockey så sent som våren 2018. Han var helt okej i fjol. Mot Leksand var han – briljant.

Klart bäst på isen. Dubbel målskytt. Snabbare och skickligare än alla andra. Lite som när Tony Stark drar på sig Iron Man-dräkten, ni vet.

Markus Modigs.
Foto: Roger Carlsson

Efter två matcher har IKO samlat fyra poäng, inte förlorat efter ordinarie tid. Jag ska inte säga att de har chockat hockey-Sverige (två omgångar av 52, där snackar vi piss i Mississippi), men åtminstone knäppt etablissemanget lite på näsan.

Hela våren och sommaren har det tjatats om att IKO måste få in spetsspelare.

Det verkar gå bra med några de hittat på soptippen också.

LÄS OCKSÅ:

Läs mer

Sport

KFF tappar i slutet – det oroar Nanne Bergstrand

”Antingen är vi inte koncentrerade eller är inte alla spelare tillräckligt tränade eller är det en tillfälligheter.”

Torsås

Stufvenäs Gästgifveri gasar sig ur coronakrisen: ”Långt ifrån klar”

Renoverar och bygger ut spaavdelningen i sommar.

Kalmar

X-teams ledare inblandad i ”våldsincident” på anstalt

32-åringen ska ha slagit en medintagen i huvudet på anstalten Salberga.

Tv

Här kan du se Peter och Tova Glyts konsert på Söderport i kväll

Peter och Tova Glyt spelar live – nästan 200 på väntelista.

Kalmar

Ny hastighetsbegränsning vid golfklubben

Lägre hastighet ska öka tryggheten för cyklister och gående i Värsnäsområdet.

Kalmar

Klicktoppen: Gård på landet och flytande villa mest klickade i länet

En gård på landet med vacker omgivning ligger i toppen denna veckan.