GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

CG siar om lokala sportåret: KFF:s minimalistiska SM-guld, Nannes super 8-gig och IKO:s vilda memmaparty i Nybro
Sommar- och vintersporterna möts i dörren. Regionen svämmar över av idrott på hög nivå.
Christian Gustafsson har tittat i spåkulan vad vi kan förvänta oss av den lokala idrotten i vinter och vår.
KRÖNIKA • Publicerad 17 oktober 2022 • Uppdaterad 19 oktober 2022

29 oktober

Oskarshamns kommunalråd Lucas Lodge (M) lovade i valrörelsen att springa ett maraton om Moderaterna fick över 20 procent av rösterna.

De fick 19,5.

Lodge går trots den felande halvprocenten väljarkåren till mötes och springer vin-maratonet Médoc i Frankrike.

– Ingen sa något om vilken typ av maraton det skulle vara, flinar Lodge – utklädd till kristdemokraternas Ingemar Lennartsson – och klappar sig på magen efter att ha gått i mål på den finfina tiden fyra dygn, åtta timmar, 42 minuter och 1,86 promille.

5 november

IFK Kalmar hänger kvar i OBOS Damallsvenskan utan kval. Klubben får stor uppmärksamhet i riksmedia när de direkt efter slutsignalen presenterar ett svenskt nyförvärv.

– Det kommer så klart bli en anpassningsperiod för henne både kulturellt och språkligt, men vi tror det kommer gå bra, kommenterar sportchefen Tommy Nyberg.

Foto: Ulrika Bergström

6 november

Kalmar FF ligger fyra inför den allsvenska slutomgången. Där spöar de Sundsvall med 5–0. Samtidigt torskar Häcken, Djurgården och Hammarby alla tre mycket överraskande. Kalmar FF vinner SM-guld på målskillnad inför 5 312 personer på GFA.

Henrik Rydström är samlad efter slutsignalen, men vill absolut inte prata om något SM-guld.

– Vi fokuserar på den enskilda prestationen. Det var flera situationer i andra halvlek där vi kunde ha manövrerat oss ur Sundsvalls press på ett bättre sätt.

– Men....ni vann ju SM-guld, försöker Barometern-OT:s Mathias Lühr.

– Guld och guld. Vad är det värt? “Målet är ingenting, vägen är allt”, som Robert Broberg sa. Det ska vara en själslig prövning att möta Kalmar FF, vi nådde inte riktigt hela vägen den här gången, säger Henrik Rydström och lämnar arenan med Väinö Linnas “Högt bland Saarijärvis moar – upp, trälar!“, inläst av Claes Malmberg, i lurarna.

Guldet firas i stillhet på Lilla puben. Petter Wastå är DJ. Stort jubel utbryter när han drar i gång “FF till tusen”, sliter av sig i bar über och vrålar: “Och sist i tur, finns en filur, som är som TI-GERN I SIN BUR”.

Nanne förevigar guldfesten med sin super 8-kamera:

– TV4 bad mig. De sa att jag får ett gratis C More-abonnemang om jag fixar nåt i “La Manga -07"-stil. Ni vet den gången när de fick texta Wastå...hehe.

Johan Persson (S) gratulerar via skakig Teamslina. Sebastian Nanasi släpps inte in på grund av att han glömt legget hemma.

6 november

Oskarshamns AIK säkrar nytt division 1-kontrakt och firar med att införa georgiska som officiellt förstaspråk i omklädningsrummet.

12 december

Henrik Rydström presenteras som ny huvudtränare för både AIK och Malmö FF samt att han tar över som förbundskapten efter Janne Andersson.

– Ni kan kalla mig Henok Rydström när jag är i AIK, skrockar Henrik Rydström på den trehövdade presskonferensen som av logistiska skäl hålls på Leons gatukök i Norrköping.

– Kommer det inte bli en väldigt tung arbetsbörda att träna två toppklubbar OCH landslaget?, undrar Barometerns Mathias Lühr konfunderat.

– Äh, det är bara ni journalister som tror att livet är en räkmacka. Tror du Per Albin och Tage ägnade dagarna åt att podda? Nä, just det. Sluta spring etablissemangets ärenden. Folket bygger landet, dundrar Rydström och visar upp en valk i vänsterhanden inför en förvirrad journalistkår.

– Dessutom kommer jag hålla i Kalmar FF:s måndagsträningar, undervisa i litteraturvetenskap på Jenny Nyström, första maj-tala med “Brasse-Lasse” och recensera skivor i Barran. Men bara Suede och Ulf Lundell.

– Har du hunnit kolla på nyförvärv? undrar “Disco” Kristoffersson.

Rydström replikerar vindsnabbt.

– Det enda jag vet är att ingen som står bakom Tidöavtalet kommer spela i mina lag.

Poddaren Per Albin Hansson.
Poddaren Per Albin Hansson.Foto: TT

23 januari

Pelle Aldestam bokar Friends in need – Björn Borg, Tomas Brolin, Dr Alban och Mattias Frisk – till Kackelstugan.

Samtliga utom Frisk får dock förhinder och de ersätts av B-G Svedjenäs, Pontuz Löfgren och Billy Lansdowne.

26 januari

Både Martin Filander och Jörgen Jönsson coachar i regnbågskavaj i derbyt mellan IK Oskarshamn och Växjö.

C Mores Niklas Wikegård blir ursinnig och inleder alla intervjuer med: “Hej, din jävla fjolla”.

27 januari

Kalmar Saints förlorar säsongens 27:e raka match och slår därmed Atomics 20 år gamla rekord i Basketligan.

1 februari

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd firar med tårta efter att ha utdömt den miljonte fällande diving-domen.

Craftstaden.
Craftstaden.Foto: Jesper Hallberg

12 februari

Craftstadens damlag går mot alla odds upp i SSL. En extra knorr är att samtliga spelare i laget härstammar från Höckhult, Saxtorp och andra förorter till Kristdala. 80 procent av spelarna lystrar därtill till namnet Zetterling.

På segerbanketten meddelar emellertid tränaren Mikael Thorn att laget kommer fortsätta spela i allsvenskan.

– Vi är inte mogna att gå upp. Styrspelet sitter inte. Papprena är redan inskickade.

14 februari

På transferfönstrets sista dag värvar Nybro Vikings tre nya finländare. Det innebär också att de omedelbart tvångsansluts till den finska andraligan Mestis.

– Om mer än 33 procent av spelarna är från ett och samma land blir det så, kommenterar svenska ishockeyförbundets tävlingschef.

Ahti Oksanen , Antti Suomela och Juuso Riikola.
Ahti Oksanen , Antti Suomela och Juuso Riikola.Foto: SUVAD MRKONJIC

20 februari

Polisen larmas till en lägenhet i Nybro. Enligt grannar och förbipasserande luktar det karelska piroger och leverlåda i hela kvarteret. Musiken består av “gutturala läten”.

Det visar sig bara vara Nybro Vikings och IK Oskarshamns armada av finländska spelare som gemensamt hyrt finska föreningens lokal för att fira ettårsdagen av det finska OS-guldet.

Enligt polisanmälan möttes patrullen av “ett sammelsurium av memmarester, boboll-attiraljer och en Alvar Aalto-designad pall förvandlad till kaffeved”. Enligt samma anmälan var Eläkeläisets platta med finska Bon Jovi-tolkningar satt på repeat. Därtill dansade Janne Väyrynen, Juho Liuksiala, Ahti Oksanen (med blåvit slips i pannan) och Juuso Riikola humppa i kombinerad otakt och fyrtakt ute i trapphuset.

“Mycket osmakligt. Det kan vara fråga om vandel”, säger en poliskonstapel till Barometern-OT.

Rasmus Arvidsson under en Avantgardetkonsert på Kackelstugan.
Rasmus Arvidsson under en Avantgardetkonsert på Kackelstugan.Foto: SUVAD MRKONJIC

3 mars

Alstermos Andreas Stockenberg och Avantgardets Rasmus Arvidsson presenteras som lag i Filip och Fredriks frågesport “Alla mot alla”. Redan under första tävlingsdagen utesluts de. Dels efter att “Stocken” kallat Gert Wingårdh och Linnea Henriksson för “två jävla kelter”. Men också för att Arvidsson vägrat möta paret Batra, sedan “AKB” kallat honom “lantis” i sminket.

– Det gör inget. Nu slipper jag den där handbollsgubben också. Jag hade mycket hellre tävlat med en papperslös. Alla som inte lånat 10 000 spänn av Hackney-Ali är borgarbrackor, säger Avantgardetsångaren till Ölandsbladet.

12 april

IK Oskarshamn vinner mot alla odds SM-guld efter att ha besegrat Frölunda i den sjunde och avgörande finalen i Scandinavium.

Direkt efter slutsignalen tippar C Mores Niklas Wikegård att IKO kommer åka ur nästa säsong.

21 april

FBC Kalmarsund går till SM-final i Avicii Arena på både dam- och herrsidan.

På finaldagen får Henrik Rydström en insändare publicerad i Barometern där han skriver: “Innebandy är det nya pingis – en hobby”.

Adam Kallenberg tar omedelbart bort Rydström som Facebookvän.

Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M).
Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M).Foto: Oscar Olsson

29 april

Det omsusade arenabygget i Oskarshamn stoppas på obestämt tid.

På tredje försöket har det hittats en fridlyst läderbagge.

– Läderbaggen är lika sällsynt som geparder i Högsby. Det krävdes tre naturinventeringar, men nu har vi äntligen lyckats plantera...eh...vi menar hitta en, säger kommunalråden Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M) i en kommuniké.

12 maj

Kalmars sista padelbana bommar igen.

Fanerdunkoncernen faxar in sitt beklagande: “Kalmar är en jävla stad att försöka etablera sig i”, skriver Luo “Mr Luo” Jinxing.

Fårbo är nu länets enda ort med padelverksamhet.

Fakta

Sport-Barometern

Tomas Jacobi och Robin Gustafsson

De två vaktmästarna fick klä medialt skott för ishaveriet i Be-Ge Hockey Center under matchen mellan IKO och Luleå i lördags. Matchen var huvudrätt på C Mores kvällsmeny, kamerorna var riktade på vaktisduon och Niklas Wikegård stod ute på isen och pepprade dem med frågor.

Jag måste säga att de fixade biffen på ett enastående sätt.

Dels ordnade de, under enorm press, spelbar is, dels verkade det som att Jacobi inte gjort annat än att bli intervjuad i riks-tv.

Fem fjädrar.

Olle Lycksell

Tredje IKO-produkten genom tiderna att spela i NHL. Debuten skede i lördags när hans Philadelphia Flyers slog Vancouver Canucks.

Kalmar FF-sången

Det sportsliga behöver vi inte orda så mycket om. Det är enastående. Nä, jag vill prata om sången som sjungs i KFF-omklädningsrummet efter segrar. Den är en sjusärdeles fröjd och kan ses på Instagram. Melodin är Lasse Dahlquists gamla ”Gå upp och pröva dina vingar” och den tungvrickande texten har sjungits sedan 1945. Dock svagt att de bara kör första versen. Till nästa gång vill jag att ni åtminstone repar in versen om Knut och Sten Sjögren.

Alexander Kullberg

Skogens IF-skytten tog VM-brons i seniorklassen när bågskytte-VM avgjordes i USA. Maffigt!

Craftstaden

Damlaget är på allvar med och bråkar om en plats i SSL. Två nya segrar i helgen.

Isen i Be-Ge Hockey Center

Oaktat vad problemen beror på, så är det lite genant för IKO (som dock ryktas ha slagit ölförsäljningsrekord under den långa pausen i lördags) och Oskarshamn att matcherna – inför öppen tv-ridå – måste avbrytas gång efter annan.

Ska vi gissa att arenachefen Olof Eriksson & Co redan nu svettas inför IKO–Skellefteå på lördag?

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.