Annons

Brasilien körde över virusdrabbat Venezuela

Försenat, flyttat och på nytt coronahotat.
Men nu är Copa América i gång. Och det nya värdlandet Brasilien inledde med en säker seger över Venezuela.
Fotboll • Publicerad 14 juni 2021
Neymar och Thiago Silva firar den förres 2–0 mot Venezuela.
Neymar och Thiago Silva firar den förres 2–0 mot Venezuela.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Inför tomma läktare i Brasilia höll spelarna i Brasilien och Venezuela en tyst minut för offren för covid-19. Sedan kunde värdnationen spela ut gästerna – fast målsumpandet var lika stort som det spelmässiga övertaget.

1–0 kom visserligen i den 23:e minuten genom Marquinhos, och Brasilien pressade på mot det virusförsvagade motståndet. Men först efter en timmes spel kunde hemmaspelarna slappna av något. Då satte Neymar 2–0 på straff sedan Danilo rivits ner.

"Tack gode Gud"

Annons

Med bara minuter kvar att spela fastställde sedan Gabriel Barbosa slutresultatet 3–0.

– Tack gode Gud för att vi lyckades göra mål i första halvlek, det hjälpte oss. Vi visste hur viktigt det är att göra mål i sådana här matcher, sade Marquinhos direkt efter matchen.

Senare under söndagen lokal tid, besegrade Colombia Ecuador med 1–0 i samma grupp, efter mål av Edwin Cardona strax före halvtidsvilan.

Att Venezuela ens kunde komma till start i turneringen var en bedrift. Bara dygnet före premiären hade 13 personer i laget, varav åtta spelare, testat positivt för coronaviruset och landslagsledningen tvingades i sista stund kalla in ett dussintal reserver. Bara tre spelare i startelvan fanns kvar från lagets VM-kval mot Uruguay förra veckan.

Även Bolivia och Colombia har drabbats av covidfall, om än inte lika många.

Obegränsade byten

Lagen i turneringen får göra obegränsat antal byten i sina trupper om spelare smittas och alla spelare testas varannan dag.

Under vintern hoppade specialinbjudna Australien och Qatar av turneringen, där de kvarvarande tio lagen i inledningen möts i två grupper om fem lag, varav fyra går vidare till kvartsfinal. Men att smittspridningen skulle få det sydamerikanska förbundet Conmebol att helt ställa in turneringen har inte varit aktuellt.

"Conmebol är helt medvetet om den situation kontinenten går igenom i pandemin, men vi är också medvetna om hur viktig fotbollen är i Sydamerika", skriver förbundet i ett uttalande.

"Att hålla mästerskapet i Brasilien är varken nyckfullt eller improviserat, det sattes inte ihop i sista minuten, vilket hade varit omöjligt. Det är resultatet av över ett års intensiv planering", uppger man, trots att beskedet om flytten till Brasilien kom för bara två veckor sedan.

HD gav grönt ljus

Det sydamerikanska fotbollsmästerskapet skulle ha arrangerats i Colombia och Argentina förra året, men sköts fram med ett år på grund av pandemin. Efter oroligheter i Colombia förlades mästerskapet i Argentina i mitten av maj.

Annons

Kort därpå kom en ny vändning då mästerskapet flyttades till Brasilien efter ökad smittspridning i grannlandet. Brasilien har å sin sida det näst högsta antalet döda i världen i pandemin och turneringen fick inte klartecken förrän Brasiliens Högsta domstol i slutet av förra veckan gav grönt ljus för spel.

Brasilien möter härnäst gruppens femte lag, Peru, natten till fredag, svensk tid. I den andra gruppen möts bland andra Argentina och Chile under natten mot tisdag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons