Annons

Bottas vann när Hamilton blev bestraffad

När Lewis Hamilton straffades för regelbrott kunde Valtteri Bottas tämligen ohotad defilera i mål och vinna Rysslands formel 1-lopp i Sotji.
Bilsport • Publicerad 27 september 2020
Valtteri Bottas firar sin seger i Sotji.
Valtteri Bottas firar sin seger i Sotji.Foto: Yuri Kochetkov/AP/TT

För Bottas var det första formel 1-segern sedan premiären i juli i Österrike. Sedan dess har han hamnat i skuggan av Lewis Hamilton.

– Det är skönt att vinna igen, det var ett tag sedan, säger finländaren efter segern.

Verstappen tvåa

Annons

Bottas var 7 sekunder före nederländaren Max Verstappen på andraplatsen.

Lewis Hamilton hade möjligheten att vinna sitt 91:a grand prix-lopp och därmed tangera Michael Schumachers rekord i antal formel 1-segrar.

Britten ledde loppet och såg ut att gå mot ännu en klar seger då formel 1-domarna förstörde dagen för britten genom att bestraffa honom för något som hänt redan på uppvärmningen.

Hamilton fick dubbla tidsbestraffningar à fem sekunder för två provstarter på otillåten plats inför loppet och fick köra in i depån på 17:e av de 53 varven för att ta avtjäna straffet.

Undvek att svara

Britten tvingades sitta stilla i depån i tio sekunder innan han kunde byta däck och köra tillbaka ut på banan.

Hela proceduren tog bortåt 40 sekunder och Hamilton återvände till banan först på elfte plats. Därifrån klättrade Hamilton till tredje plats, men kunde inte hotas Bottas om segern.

När Hamilton efter loppet fick frågan vad som gått fel och orsakat bestraffningen undvek han att svara på frågan.

– Det spelar ingen roll, gjort är gjort. Jag tar de poäng jag fick i dag.

Finländaren Bottas knappar därmed in på sin stallkamrat i sammandraget, men Hamiltons ledning är fortfarande stor, 44 poäng. Nästa formel 1-lopp körs på Nurburgring i Tyskland om två veckor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons