Annons

Bolsjunov ohotad – fin insats av Halfvarsson

Alexander Bolsjunov gick ut i jaktstarten med en minuts försprång. Då blev det som väntat en rysk defilering in i mål.
Bakom den överlägsne segraren hade Calle Halfvarsson sin bästa dag på länge, samtidigt som Oskar Svensson tappade rejält i Tour de Ski-sammandraget.
Skidor • Publicerad 3 januari 2021
Calle Halfvarsson gjorde en stark jaktstart på Tour de Skis tredje etapp. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter tre av sju etapper befäster Alexander Bolsjunov sitt stora favoritskap. Söndagens seger i jaktstarten, det sista loppet i schweiziska Val Müstair, innebär att ryssen har inlett Tour de Ski med två förstaplatser och en andraplats, och den regerande mästaren leder överlägset, 53 sekunder före landsmannen Artem Maltsev, som var tvåa i mål.

Dagens främsta insats stod dock Maurice Manificat för. Fransmannen gick ut som sjua, 1.37 bakom Bolsjunov, men körde upp sig till tredjeplats, och är nu bara 1.07 efter ledaren.

Annons

För svenskt vidkommande var det glädjande att se Calle Halfvarsson ta lite revansch efter två svaga etapper. 31-åringen gjorde ett av sina bästa lopp för säsongen när han klättrade från 23:e till 15:e plats. Halfvarsson är knappt tre minuter efter Alexander Bolsjunov i totalen.

Det ger en god känsla inför resten av touren, som nu fortsätter till Italien och Toblach där det för herrarna närmast väntar 15 kilometer fristil på tisdag.

– I dag släppte det lite. Nu ser jag fram emot att få komma ner på lågland och tävla där. Det känns roligt att få komma dit, jag brukar gå bra i Tolbach så vi får hoppas att historien kan upprepas, säger Halfvarsson till SVT.

Lika muntert var det inte för Oskar Svensson, som var trea inför söndagen. Svensson hade en tung dag och slutade 23:a, och är nu hela 3.27 bakom.

Fakta: Så fortsätter touren

5–6 januari, Toblach, Italien: 10/15 km (f), jaktstart 10/15 km (klassisk stil).

8–10 januari, Val di Fiemme, Italien: masstart 10/15 km (k), sprint (k), masstart 10 km (f) med finalklättring i alpinback

Fakta: Så fortsätter touren

Ställningen efter tre av sju etapper:

1) Alexander Bolsjunov, Ryssland

2) Artem Maltsev, Ryssland, +53

3) Maurice Manificat, Frankrike, +1.07

4) Denis Spitsov, Ryssland, +1.10

5) Dario Cologna, Schweiz, +1.34

5) Ivan Jakimusjkin, Ryssland, +1.34

...

15) Calle Halfvarsson, +2.53

23) Oskar Svensson, +3.27

25) William Poromaa, +3.35

41) Björn Sandström, +4.35

54) Marcus Ruus, +6.23

59) Johan Häggström, +7.11

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons