Annons

Boden anmäler hockeyettan för korruption

Striden i hockeyettan fortsätter. Bodens hockeyklubb har till Riksidrottsstyrelsen (RS) anmält ligan för misstankar om korruption.
RS begär nu att Svenska ishockeyförbundet utreder frågan.
Ishockey • Publicerad 11 november 2021
Konflikten i hockeyettan handlar om tv-rättigheter. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I brevet som RS skrivit till hockeyförbundet, och som TT tagit del av, skriver RS att Boden har tagit del av uppgifter om att Föreningen hockeyettan (HE) och/eller Hockeyettan AB har lovat att betala pengar till de föreningar som vägrar att spela matcher mot Boden och Karlskrona. I skrivelsen antyds också att hockeyettan kan ha uppmanat föreningar med lag i serien att inte spela matcher.

Boden har styrkt sina uppgifter genom dels en ljudfil från en del av ett möte mellan ligaledningen och ett antal medlemsföreningar, dels mejl från ordföranden eller företrädare för föreningar med lag i serien. I mejltrådarna förstärks bilden av en överenskommelse om bojkott.

Vill sätta press

Annons

I ljudfilen framgår bland annat att det hos medlemsföreningarna utarbetats en strategi om att inte spela matcher hos Boden och Karlskrona i syfte att sätta press på föreningarna att följa ligans avtal genom att minska eller ta bort möjligheter till intäkter.

Ligaföreträdare ska enligt ljudfilen tydligt uppmanat föreningarna med lag i serien att fortsätta tidigare beslutad bojkott och ligaledningen har i vart fall tidigare lovat att stödja föreningar ekonomiskt om hockeyförbundet utfärdat sanktionsavgifter på grund av ospelade matcher.

Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing har till TT och andra medier nekat till att ha uppmanat lagen till bojkott av bortamatcher mot Boden och Karlskrona, utan sagt att beslutet varit helt och hållet klubbarnas.

Fått rätt att gå ur

Striden i hockeyettan handlar om att Boden och Karlskrona vill stå utanför ligan eftersom man inte går med på det tv-avtal som skrivits. Boden har i en dom i Riksidrottsnämnden fått rätt att gå ur elitettan och Karlskrona har ännu inte skrivit på något avtal för den pågående säsongen.

Riksidrottsstyrelsen begär i sitt brev att Svenska ishockeyförbundet skyndsamt utreder agerande inom Hockeyettan samt mellan föreningarna inom serien och fokusera på om agerandena är förenliga med idrottens värdegrund.

Döms till 0–5

Hockeyförbundet beslutade för en tid sedan att uppmana lagen i hockeyettans norra och södra serie spela matcherna i Boden respektive Karlskrona. Matcher som inte spelas tilldöms 0–5-resultat för de bojkottande lagen. Däremot utdöms inga ekonomiska sanktioner.

Förbundet har också startat en juridisk oberoende utredning om konflikten.

De senaste matcherna i Boden och Karlskrona har spelats och de kommande, kvällens match i Boden, mot Kiruna, och morgondagens i Karlskrona då Krif från Ronneby kommer på besök för ett Blekingederby, ska också spelas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons