Annons

Bjørgen inför Vasaloppet: "Jag är en outsider"

Se upp, Lina Korsgren och Britta Johansson Norgren.
Här är en 40-årig Vasaloppsdebutant som satsar offensivt.
Skidor • Publicerad 6 mars 2021
Marit Bjørgen och sonen Marius. Arkivbild.
Marit Bjørgen och sonen Marius. Arkivbild.Foto: Jil Yngland/NTB/TT

Efter 41 OS- och VM-medaljer och 144 världscupsegrar slutade Marit Bjørgen sin aktiva karriär med OS i Pyeongchang 2018. Sedan dess har hon, tillsammans med sambon Fred Børre Lundberg, fått parets andre son.

Marit Bjørgen var på väg in i ett nytt skede i livet när Jörgen Aukland inspirerade henne att testa Vasaloppet. Hon tog beslutet på försommaren 2020 och enligt rapporter har hon tränat hårt inför kraftprovet mellan Sälen och Mora.

Annons

– Jag har gjort det som var målet i träningsväg. Har haft en plan att träna 10-15 timmar i veckan, vilket varit hälften jämfört med när jag var aktiv. Det var viktigt att träningen inte gick ut över familjen. Nu får vi se om det är tillräckligt, säger Marit Bjørgen.

"Imponerar och inspirerar"

Lagkamraterna i Team Ragde Eiendom har imponerats av hennes seriositet i träningen. En av dem är svensken Oskar Kardin:

– När vi varit på läger så förstår man varför hon är tidernas vinterolympier. Hon har ett väldigt bra fokus på träningspassen och alla detaljer runt omkring. Det är en målmedvetenhet som både imponerar och inspirerar.

Vasaloppet blir Bjørgens första tävling i vinter eftersom hon var för sen med att anmäla sig till internationella dopingsystemet.

– Jag har tyvärr inte kunnat göra några tävlingar, utan mest fått köra lite med Jörgen Aukland. Därför är jag spänd på vilken nivå jag befinner mig på och om jag kommer att klara av att vara med när vi kommit till sex-sju mil. Därefter gäller det att ha kvar krafter de tre sista milen, säger Marit Bjørgen.

Svenskduell

Det mesta talar för en kamp mellan Lina Korsgren, som vann i fjol och nu leder långloppscupen Ski classics, och Britta Johansson Norgren, som i många år varit långloppsdrottningen.

– Marit Bjørgen skulle aldrig ställa sig på startlinjen om hon inte tror på seger. Det är jätteroligt att hon valt att göra det den här säsongen. Hoppas att hon håller i och inte bara gör ett lopp, säger Korsgren.

Bjørgen:

– Jag ser mig som en outsider. Nu får vi se hur min kropp klarar att jobba så länge, säger hon.

TT: Taktiken?

Annons

– Jag kommer att vara med från start och känna på farten. För mig är det en fördel att damerna startar tidigare eftersom man får lite mer översikt och har bra koll på de bästa damerna. Hade det varit gemensam start med herrarna skulle man fått vara mer på hugget på ett annat sätt.

När Marit Bjørgen ska beskriva Vasaloppet, säger hon:

– Det är skidhistoria. Ett slags OS och VM för långloppsåkarna. Du är en bra skidåkare om du vinner Vasaloppet.

Fakta: Andra stjärnor som åkt Vasaloppet

Genom historien har flera världscupsåkare försökt vinna Vasaloppet under sin aktiva tid.

En känd vinnare är Sven-Åke Lundbäck, som vann 1981, då han åkte loppet första gången.

Andra världscupprofiler som vunnit är Jan Ottosson, som tog fyra segrar (1989, 1991, 1992, 1994,) Jörgen Brink med tre segrar (2010, 2011, 2012) samt österrikaren Michail Botvinov (1997).

På 1980-talet och speciellt under 1990-talet var det extra populärt bland världscupåkarna att utmana den klassiska distansen.

Exempelvis gjorde Thomas Wassberg och Torgny Mogren flera försök att vinna loppet. Liksom norska åkare som Björn Dählie, Vegard Ulvang, Sture Sivertsen, samt Vladimir Smirnov från Kazakstan.

Även polskan Justyna Kowalczyk försökte och vann 2015.

Fakta: Andra stjärnor som åkt Vasaloppet

Bor: Oslo.

Ålder: Fyller 41 år den 21 mars.

Familj: Sambo Fred Børre Lundberg och två söner.

Meriter: OS: 8 guld, 4 silver, 3 brons. VM: 18 guld, 5 silver, 3 brons: Världscupen: Sammanlagt: 4 totalsegrar. Sprintcupen: 5 totalsegrar. Distanscupen: 3 totalsegrar.

Aktuell: Åker Vasaloppet på söndag för Team Ragde Eiendom.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons