Annons

Bengtssons straff tog Rögle till topp

Tre försök och två mål.
Så ser Anton Bengtssons straff-facit ut på seniornivå. Målet mot Luleå innebar att Rögle återtog serieledningen.
Ishockey • Publicerad 5 januari 2021
Rögles Anton Bengtsson, till vänster, slog in den avgörande straffen mot Luleå. Arkivbild.
Rögles Anton Bengtsson, till vänster, slog in den avgörande straffen mot Luleå. Arkivbild.Foto: Pär Bäckström/TT

Det hade gått nästan på dagen en månad sedan Luleå på hemmaplan blev överkörda av Rögle.

Då slutade det 5–0 till Skånelaget, vilket innebar att Rögle för första gången på elva år lämnade Norrbotten med tre poäng.

Annons

Nu kom Luleå till Catena Arena med siktet inställt på revansch.

– Vi ska se till att ändra på det och göra bra ifrån oss ikväll. Det händer alltid under någon säsong att man halkar igenom. Rögle var bra, men vi visade oss inte från vår bästa sida, sade Thomas Berglund inför nedsläpp.

Och länge såg det bra ut.

Matchen hade knappt startat innan ribban stoppade Daniel Sondell från att göra sitt första mål sedan februari i fjol.

Straffräddning

Men det var gästerna som inledde bäst och drygt in halvvägs in i första perioden vann Juhani Tyrväinen tekningen och Nils Lundkvist hittade krysset.

Kort före den andra periodens powerbreak hoppade samme Tyrväinen ut ur utvisningsbåset, fick pucken och kom fri med Rögles målvakt. På sin väg mot målet hakades finländaren och domaren signalerade för straff.

Linus Klasen tog hand om den, men Röglemålvakten Christoffer Rifalk såg till att hålla kvar Rögle i matchen.

Simon Ryfors har fått sitt riktiga genombrott i år och hade inför matchen mot Luleå gjort poäng i fyra raka matcher. Assisterad av Daniel Zaar såg han två minuter efter straffen till att sviten nu är uppe i fem. Poängen var hans 27:e för säsongen och innebar 1–1.

Tredje perioden slutade mållös och det krävdes både förlängning och straffar för att skilja lagen åt.

Fick Abbotts förtroende

Stjärnorna missade på löpande band (bland annat Linus Klasen för andra gången i matchen) och istället var det en ovan straffskytt som trädde fram.

Annons

– Det har varit tre-fyra straffar där jag kollade på Cam (Abbott, tränaren) och till slut frågade han mig om jag ville lägga en.

Skottet var distinkt, högt och innebar att Rögle återtog serieledningen.

– Det är skitkul att få chansen och kul att den gick in. Jag brukar försöka träna straffar, och då går jag ut lite på sidan och viker in. Då tror många att man skjuter på bortre så då tänkte jag högt på första, förklarar Bengtsson som även passade på att lyfta fram Luleås prestation.

– Det var ett annat lag än senast. I dag gör de det jättesvårt för oss att komma igenom. Det var en väldigt tillknäppt match som var svår och tålamodsprövande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons