Bengtsson ute ur EM – redan i kvalet

Det ville sig inte för stavhopparen Angelica Bengtsson i kvalet i inomhus-EM.
Den svenska rekordhållaren rev ut sig på 4,50 och missar finalen.
I stället gick Michaela Meijer till final.
Friidrott (Glasgow, TT:s utsända) • Publicerad 2 mars 2019
Angelica Bengtsson river ut sig i kvalet i EM.
Angelica Bengtsson river ut sig i kvalet i EM.Foto: Erik Simander/TT

Meijer klarade 4,60 i första försöket. Tidigare i kvalet klarade hon ingångshöjden 4,40 i andra hoppet. Hon ville hoppa så få hopp som möjligt i kvalet för att spara sin fot som hon skadade i fjol.

Angelica Bengtsson har varit bronsmedaljör på de två senaste EM-tävlingarna inomhus. Men i Glasgow tog det stopp redan i kvalet.

Bengtsson, som tog ingångshöjden 4,40 i första försöket, fick sedan ordentliga problem på 4,50. Tre raka rivningar och hennes EM var över.

Tungt för Bengtsson som för knappa veckan sedan slog till med svenskt rekord när hon tog 4,81 under en stavgala i Frankrike.

Två svenska sprinters vidare

I inomhus-EM senast blev det ett svenskt skrällbrons på 60 meter genom Austin Hamilton. I årets EM är Hamilton vidare till semifinal tillsammans med Henrik Larsson.

I Glasgow är det Henrik Larsson som sannolikt är det största svenskhoppet i kvällens semifinal och kanske final. Han har sprungit snabbast av svenskarna i år, 6,60.

I försöken blev han tvåa i sitt heat på 6,72.

-Det kändes helt okej. Jag är ingen pigg morgonmänniska, brukar vara riktigt seg på morgnarna, så nu är jag trött i både huvud och kropp. Det är skönt att ha det här loppet ur vägen, säger 19-åringen.

-Jag tog inte ur allt jag hade, det finns mer kvar. Skönt att semifinal och final är på kvällen.

Föredrar kvällstid

Även den 21-årige Hamilton tyckte att försöken gick i tidigaste laget.

-Jag föredrar att springa på kvällstid, säger han efter att ha blivit tvåa i försöksheatet på 6,76, 14 hundradelar över sitt personliga rekord som han satte för några veckor sedan.

-Jag hade koll på fältet och visste vilken placering jag hade. Jag sparar lite till i kväll, säger han.

I semifinalen tänker han sätta starten bättre.

-Det har varit lite av ett problem i år, men jag var inte mycket sen i försöket.

Odain Rose, fyra senast på inne-EM, blev utslagen med 6,88 i försöken.

I damernas 60 meter är Irene Ekelund vidare till semifinal efter att ha blivit trea i sitt heat på 7,38. Elin Östlund är dock utslagen efter att ha sprungit på 7,44.

Ingela Ahlberg/TT

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.