Annons

Barty till historisk final – möter Collins

Världsettan Ashleigh Barty behövde bara en timme för att ta sig till final i Australian Open och bli den första australiskan på 42 år att få spela final på hemmaplan.
Tennis • Publicerad 27 januari 2022
Ashleigh Barty är klar för final i Australian Open.
Ashleigh Barty är klar för final i Australian Open.Foto: Hamish Blair/AP/TT

I semifinalen slog australiskan ut amerikanskan Madison Keys med 6–1, 6–3. I finalen väntar Danielle Collins som slog ut Iga Swiatek.

Det är första gången som Barty går till final i hemmaturneringen i Melbourne. Och det är första gången på 42 år som en australisk kvinna spelar final i grand slam-turneringen efter Wendy Turnbull 1980.

Annons

– Det är osannolikt, otroligt, jag älskar den här turneringen. Och jag är glad att jag kunnat spela min bästa tennis så att jag får chansen att spela för titeln här, säger hon i segerintervjun på banan.

"Jag älskar det"

Hon säger att förhållandena var lite annorlunda jämfört med tidigare, att det var mer fuktigt vilket gjorde spelet lite långsammare eftersom bollen blev tyngre.

– Jag älskar det, säger hon till publikens jubel.

– Jag försökte bara att springa mycket och anpassa mig. Och tog det bara poäng för poäng.

Barty har två grand slam-titlar sedan tidigare, från Franska mästerskapen 2019 och Wimbledon i fjol.

Stod upp hela tiden

I finalen på lördag ställs hon mot den 27:e-seedade amerikanskan Danielle Collins som slog ut den sjundeseedade polskan Iga Swiatek med 6–4, 6–1. Matchen var över efter 1.18.

För Collins blir lördagens final hennes första i en grand slam-turnering.

– Det känns otroligt att jag nått hit, framför allt efter hälsoutmaningarna som jag haft. Jag är så tacksam och glad, säger Collins, som genomgått en operation för den smärtsamma kvinnosjukdomen endometrios.

Collins säger att hennes aggressiva och snabba spel mot Swiatek var helt enligt matchplanen. Faktum är att Collins inte ens satte sig ner under vilopauserna.

– Det känns som att jag inte har tid att sätta mig. Jag har stått upp under hela turneringen, även när jag sover – nej inte en chans, säger hon med ett skratt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons