Annons

"Barnen påverkade av det som hände Christian"

De dramatiska bilderna när den danska landslagsstjärnan Christian Eriksen fick hjärtstillestånd gick rakt ut i tv-rutorna.
På skolorna har lärare fått prata med barnen om upplevelsen.
Fotboll • Publicerad 17 juni 2021
Skolbarn från Hareskov skole i Værløse besöker supporterområdet på Ofelia Plads och skriver på hälsningsväggen till landslagsspelaren Christian Eriksen, som drabbades av hjärtstillestånd under lördagens EM-match mot Finland på Parken.
Skolbarn från Hareskov skole i Værløse besöker supporterområdet på Ofelia Plads och skriver på hälsningsväggen till landslagsspelaren Christian Eriksen, som drabbades av hjärtstillestånd under lördagens EM-match mot Finland på Parken.Foto: Daniel Kihlström/TT
Läraren Jette Sverdrup Henriksen och elever från Hareskov skole i Værløse, norr om Köpenhamn, framför hälsningsväggen till landslagsspelaren Christian Eriksen.
Läraren Jette Sverdrup Henriksen och elever från Hareskov skole i Værløse, norr om Köpenhamn, framför hälsningsväggen till landslagsspelaren Christian Eriksen.Foto: Daniel Kihlström/TT
Köpenhamnsbon Thorkild Jensen var på Parken i Köpenhamn när Christian Eriksen fick hjärtstillestånd. "Det var en hemsk upplevelse", säger han.
Köpenhamnsbon Thorkild Jensen var på Parken i Köpenhamn när Christian Eriksen fick hjärtstillestånd. "Det var en hemsk upplevelse", säger han.Foto: Daniel Kihlström/TT
En del belgiska supportrar kommer till torsdagens EM-möte mellan Danmark och Belgien på Parken i Köpenhamn. Här laddar Cedric, Benoit, Vincent. Nicolas och Gilles från Bryssel upp i den danska huvudstaden.
En del belgiska supportrar kommer till torsdagens EM-möte mellan Danmark och Belgien på Parken i Köpenhamn. Här laddar Cedric, Benoit, Vincent. Nicolas och Gilles från Bryssel upp i den danska huvudstaden.Foto: Daniel Kihlström/TT

Supporterområdet på Ofelia plads i centrala Köpenhamn badar i sol. När de elvaåriga eleverna från Hareskov skole i Værløse kommer innanför grindarna rusar de direkt mot en graffitivägg.

Där har hundratals människor redan skrivit sin hälsning till Christian Eriksen, som i lördags kväll drabbades av ett hjärtstillestånd under EM-mötet mellan Danmark och Finland på Parken i den danska huvudstaden.

Annons

– Vi skulle egentligen ha åkt med kanalbåten, men det var för varmt. Så vi sade att vi går till Christians vägg i stället och skriver på den. Då jublade alla, säger läraren Jette Sverdrup Henriksen.

Pratade i skolan

Det var en del barn bland de knappt 16 000 åskådarna på Parkens läktare, men framför allt var det många barn som såg på tv hur landslagsidolen Eriksen segnade ihop och fick livräddande vård i nästan 20 minuter. Många var med sina föräldrar, andra kanske med sina vänner utan någon vuxen i sin närhet.

– Vi pratade mycket om det när alla kom tillbaka till skolan i måndags. Vi ägnade nästan en timme åt att prata om vad de hade upplevt. Barnen blev väldigt påverkade av det som hände Christian, säger Jette Sverdrup Henriksen.

Christian Eriksen överlevde och har hälsat från Rigshospitalet att han mår bra under omständigheterna. I framtiden kan Eriksen få ta del av hälsningar från eleverna från Værløse, som ligger norr om Köpenhamn.

– Det betyder mycket för barnen att komma hit och kanske skriva "god bättring" eller "skönt att du mår bra igen", säger Jette Sverdrup Henriksen.

"En hemsk upplevelse"

Köpenhamnsbon Thorkild Jensen var på plats på Parken tillsammans med sin fru och svärfar samt ytterligare fem familjemedlemmar.

– Det var en hemsk upplevelse. Mycket obehagligt. Under en lång tid visste man ju inte vad som hade hänt honom. Man förstod ju att det var allvarligt, men man ville ju ha mer information, säger Thorkild Jensen när han besöker supporterområdet med sin familj.

För åskådarna på Parken fanns inte alternativet trycka på avstängningsknappen på en tv. Allt skedde framför deras ögon och enda sättet att värja sig var att titta bort eller lämna läktaren.

– Under en lång tid visste man ju inte vad som hade hänt honom. Man förstod ju att det var allvarligt, men man ville ju ha mer information. Det var hemskt, säger Thorkild Jensen.

Hans egna barn var inte med på matchen och såg inte heller matchen på tv eftersom de är för unga.

Annons

– De har inte förstått vad som hänt alls. Men deras kusin som är elva år var med på Parken och det var en jobbig upplevelse för honom.

Känner stort för danska folket

Till slut kom beskedet att Eriksen var vaken och stabil. Matchen återupptogs senare under lördagskvällen och Finland vann med 1–0.

– Det är inte så viktigt att EM blev svårare för Danmark, men Christian Eriksen har det bra nu och det är det viktigaste, säger Thorkild Jensen.

TT: Orkar spelarna ladda om inför matchen mot Belgien (i kväll)?

– Man kan bara hoppas att de har en extra energi för Christian Eriksen, säger Thorkild Jensen.

Inte långt ifrån Ofelia plads laddar ett gäng av belgiska supportrar upp inför mötet på Parken. Belgien är rankat som nummer ett i världen och vann sin premiärmatch mot Ryssland med 3–0.

– Vi känner stort för det danska folket och laget efter det som hände i lördags. Det var tufft att se. Nu tror jag att deras landslag kommer att spela för Eriksen – det kommer att bli en tuff match, men jag tror att vi vinner, säger Brysselbon Gilles Vanderbeck.

25 000 på läktarna

De belgiska supportrarna kommer dock att vara i ett kraftigt underläge på läktaren. Till denna match får Parken ta in 25 000 åskådare och de allra flesta kommer att vara "røde og vhide".

Men de kommer stå "sammen, side om side" med sina belgiska vänner när Christian Eriksen i den tionde minuten – nummer tio är hans tröjnummer – ska hyllas med en rungande applåd i en minut.

– Det kommer att bli en vacker gest, säger Gilles Vanderbeck.

Annons

Thorkild Jensen kommer återigen att vara på plats med sin familj.

– Jag tror att det blir en galen upplevelse, på gott och ont. Det ska på ett sätt bli roligt med 25 000 åskådare, men man får se om man klarar av att hålla känslorna i styr, säger Thorkild Jensen.

Fakta: Detta har hänt

Det var i lördags kväll som den danska landslagsmittfältaren Christian Eriksen drabbades av ett hjärtstillestånd i slutet av första halvlek i EM-mötet mellan Danmark och Finland på Parken i Köpenhamn.

Eriksen fick livräddande vård på planen och fördes till Rigshospitalet i den danska huvudstaden. En knapp timme efter att han fallit ihop kom beskedet att han var vaken och stabil.

Matchen slutfördes under lördagskvällen, vilket Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) fått kritik för. Enligt Uefa var det båda lagens önskemål, men de danska spelarna hade endast fått tre alternativ:

Spela klart matchen på lördagen, återuppta den klockan 12 på söndagen eller ge upp matchen och förlora den med 0–3. Finland vann till slut matchen med 1–0.

Christian Eriksen uttalade sig under tisdagen för första gången sedan de otäcka scenerna i EM-premiären och lade upp en bild på sig själv från sjukhussängen där han gav tummen upp.

"Jag mår bra – efter omständigheterna. Jag måste fortfarande gå igenom en del undersökningar på sjukhuset, men jag känner mig okej", skrev Christian Eriksen.

Danmark möter Belgien på torsdagskvällen på Parken, klockan 18.00 är det avspark. Danskarna spelar även den sista matchen i grupp B hemma i Köpenhamn när Ryssland väntar på måndag.

Köpenhamn är även värd för en åttondelsfinal (28 juni) som kan innehålla Sverige, om blågult blir tvåa i sin grupp.

Tidigare resultat i grupp B: Danmark–Finland 0–1, Belgien–Ryssland 3–0, Ryssland–Finland 1–0.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons