Annons

Tillbaka i Ryssland – stoppas från landslaget

Simon Jansson har beslutat att fullfölja kontraktet med Kuzbass från Kemorovo i Sibirien – trots kriget i Ukraina. Den 31-årige mittfältaren får kritik från det svenska förbundet och stoppas även från landslagsspel.
Bandy • Publicerad 3 augusti 2022
Simon Jansson återvänder till sin ryska klubb Kuzbass. På bilden syns han i Västerås-tröja, som är en av klubbarna han har representerat i elitserien. Arkivbild.
Simon Jansson återvänder till sin ryska klubb Kuzbass. På bilden syns han i Västerås-tröja, som är en av klubbarna han har representerat i elitserien. Arkivbild.Foto: Per Groth/TT

Simon Jansson har återvänt till Kuzbass och fullföljer sitt kontrakt trots Rysslands invasion av Ukraina. Jansson lämnade Edsbyn inför förra säsongen och skrev ett tvåårskontrakt med den ryska toppklubben.

Enligt Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska bandyförbundet, är det Janssons beslut att välja var han ska spela, även om förbundet inte står bakom hans val.

Annons

Tidigare i år beslutade förbundet även att spelare som spelar i Ryssland inte kan tas ut i landslaget.

”SBF har från första början varit väldigt tydliga med vårt ställningstagande mot den ryska invasionen av Ukraina. Det är ingen skillnad i detta fallet! Jag har pratat med Simon om detta, och han vet om att vi kraftfullt avråder, samt att han med sitt beslut att åka över, nu inte får representera vårt herrlandslag. Simon måste få ta sina egna beslut i denna fråga, men det är ett beslut jag personligen hade önskat att han inte fattat! Med allt som händer, och allt vi vet idag, är det ett djupt olyckligt beslut att fatta”, skriver han i ett meddelande till Söderhamns-Kuriren.

"Otroligt"

Enligt klubbens sociala medier har Simon Jansson landat i Sibirien, där togs han emot av ett stort antal jublande fans.

– Det är otroligt, säger han om mottagandet i ett lokalt nyhetsinslag enligt Bandypuls.

Under sommaren har stjärnan kopplats samman med flera elitserieklubben, men så blir det alltså inte.

– Jag hoppas att alla förstår att om jag åker till Kuzbass och spelar bandy och gör mitt jobb så har det ingenting att göra med det jag känner över det som händer i Ukraina. Jag står inte bakom någonting bara för att jag åker dit och spelar bandy, sade Jansson till Expressen i mars.

En av två nordiska spelare

Att Jansson återvänder innebär att han och finländaren Tuomas Määttä just nu är de två enda nordiska spelarna i den ryska bandyligan.

Finländaren har valt att återvända till topplaget Neftyanik.

Neftyanik var ett av lagen som ställde upp i den Z-formade krigssymbolen inför avslag förra säsongen, då befann sig Määttä i ledet.

Kuzbass ställde även de upp i formationen, men då valde Jansson att sitta kvar i omklädningsrummet.

Den ryska bandysäsongen startar med cupspel den 13 augusti.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons