Annons

Bandylegendaren lägger skridskorna på hyllan

En av svensk bandys största väljer att avsluta sin spelarkarriär.
Den här säsongen blir den sista för Patrik Nilsson, 39.
Bandy • Publicerad 8 februari 2022
Bollnäs Patrik Nilsson, 39, är en av Sveriges mest meriterade bandyspelare och gör nu sin sista säsong i karriären. Arkivbild.
Bollnäs Patrik Nilsson, 39, är en av Sveriges mest meriterade bandyspelare och gör nu sin sista säsong i karriären. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Patrik Nilsson har vunnit det mesta som går att vinna i svensk bandy. Tre SM-guld, fyra VM-guld och ett hysteriskt målrekord blir hans arv när 39-åringen tackar för sig.

Och än är det inte riktigt över, först ska säsongen avslutas med Bollnäs. Nilsson återvände till spel i januari efter att ha skadat knäet så illa att han tvingades till operation under hösten.

Annons

– Beslutet växte fram under året, när knät gick sönder. Läkarna säger att det håller för spel i flera säsonger till men jag har spelat länge och vill leva ett aktivt liv efter karriären. Det får vara bra nu, säger Patrik Nilsson till Sportbladet.

Svensk mästare blev han första gången 2002 med Sandviken och följde upp det med ytterligare ett guld säsongen efter. Därefter dröjde det till 2010 då han var med och spelade hem Hammarbys första SM-guld någonsin.

"Gjort saker ingen lyckats med"

Säsongen 2008 gjorde Patrik Nilsson otroliga 94 mål på 26 matcher i grundserien. Ett rekord som lär stå sig ett bra tag framöver.

– Det är jag nog mest stolt över, för det sticker verkligen ut. Jag hade ett fantastiskt år och det är ett magiskt, starkt rekord som jag gärna vill ha kvar. Jag har gjort saker som ingen lyckats med tidigare.

Han är även den som gjort flest VM-mål för Sverige någonsin och var med och tog VM-guld 2003, 2009, 2010 och 2017.

Nilsson var ofta VM-finalernas man. Mål gjorde han i tre stycken av dem och i finalen 2010 var han den store segerorganisatören med ett hattrick.

Blir kvar i bandyvärlden

Det hanns också med två säsonger i den ryska ligan, 2008–09 för Dynamo Kazan och 2012–13 för Zorkij, där han blev förste utlänning att vinna skytteligan.

Han ser gärna en framtid för sig själv i landet.

– Det skulle vara kul att träna ett lag i Ryssland. På ett eller annat sätt vill jag vara kvar inom sporten. Jag älskar verkligen bandy, säger Patrik Nilsson till Sportbladet.

För att säsongen, och Nilssons karriär, inte ska ta slut i förtid vill det förmodligen till att hans Bollnäs vinner hemma mot Rättvik senare under kvällen.

– Vi har allt i egna händer. Det är sista rycket men jag hoppas på slutspel, att få spela så länge som möjligt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons