Annons

Bakgrund: VM-förslaget som delar fotbollsvärlden

Fifas planer på ett fotbolls-VM vartannat år har skapat en het debatt och fått kraftig kritik.
Här är bakgrunden, kritiken och nyckelpersonerna bakom det kontroversiella förslaget.
Fotboll • Publicerad 19 oktober 2021
Fifas ordförande Gianni Infantino med VM-bucklan. Arkivbild.Foto: Ivan Sekretarev AP/TT

+ Vad handlar det om?

Efter en förfrågan från det saudiarabiska fotbollsförbundet gick Fifas ordförande Gianni Infantino med på att undersöka möjligheten att hålla fotbolls-VM för herrar och damer vartannat år i stället för som i dag vart fjärde.

Annons

I maj röstade 166 av 211 nationella förbund för att genomföra en förstudie – och i den processen har tidigare Arsenaltränaren Arsène Wenger en nyckelroll.

Wenger, som numer är global utvecklingschef för Fifa, föreslår att varje säsong, från och med 2025–2026, ska avslutas med ett stort internationellt mästerskap. Det innebär i praktiken ett VM- eller EM-slutspel för herrar eller damer varje sommar.

+ Vilka är argumenten för en ändring?

Som vanligt handlar det framför allt om pengar. Fifas främsta argument är det skulle generera ett större överskott som kan delas ut till förbund i Afrika, Asien och Sydamerika som är mer beroende av finansiering från Fifa än de rika europeiska ligorna.

Enligt Wenger gör det nuvarande systemet också att spelarna får ett hackigt schema med många resor för kval- och vänskapsmatcher. Han föreslår därför att systemet med landslagsuppehåll under höst och vinter ska skrotas.

I stället ska ett månadslångt uppehåll införas i oktober där alla kvalmatcher spelas så att fotbollsligorna kan pågå ostört fram till slutet av säsongen.

Förändringen skulle enligt Wenger effektivisera kvalspelet medan balansen mellan 80 procent klubblagsfotboll och 20 procents landslagsfotboll förblir intakt.

Wenger hävdar också att supportrar föredrar matcher som betyder något och att man hellre ser VM-matcher än vänskapsmatcher under sommaren.

+ Vad säger kritikerna?

Många lyfter att värdet på VM skulle urvattnas om det spelas oftare. Att det skulle ta bort en del av den mystik som finns kring världens största fotbollsevenemang.

Annons

– Jag förstår inte poängen. VM är speciellt för att det spelas vart fjärde år, och då ser människor fram emot det, sade den kroatiske mittfältsstjärnan Luka Modric häromdagen.

Det europeiska fotbollförbundet Uefa fruktar att svagare länder drabbas om man i allt högre grad ersätter regelbundna matcher med finalturneringar, dit endast de bästa länderna kvalificerar sig.

Liverpooltränaren Jürgen Klopp menar att spelschemat redan i dag är för tufft och att skaderisken skulle öka ytterligare med fler turneringar.

På damsidan finns en rädsla för att de egna mästerskapen ska hamna skymundan om de avgörs tätt intill ett herrmästerskap.

Fifa beskyllts för att endast fokusera på herrarna i sin VM-plan, utan att tänka på vad konsekvenserna blir för damerna. Först i september fick USA:s tidigare förbundskapten Jill Ellis uppdraget att föra damernas talan i VM-frågan.

Även Internationella olympiska kommittén (IOK) har kritiserat förslaget och påpekat att det skulle drabba globala mästerskap i mindre idrotter.

+ Vilka står bakom förslaget?

Infantino har en tung bundsförvant i Patrice Motsepe, ordförande för den afrikanska fotbollskonfederationen (Caf).

Caf har sammanlagt 54 av 211 röster till förfogande under omröstningen.

Den asiatiska fotbollskonfederationen (AFC) välkomnade också Fifas förstudie, medan Norra, Centralamerikanska och Karibiska förbundet (Concacaf) sagt att de är öppna för förslaget då det skapar mer balans globalt.

Annons

Tidigare brasilianske anfallsstjärnan Ronaldo stöttade idén öppet och hävdade att både Cristiano Ronaldo och Lionel Messi kommer att vara för förslaget om de får frågan.

+ Vad händer härnäst?

I dag, tisdag, och på torsdag, har Arsène Wenger bjudit in samtliga förbundskaptener för herrlandslag för videokonferens där frågan ska diskuteras.

I december väntar ytterligare ett Fifa-möte där frågan ska tas upp på nytt. Sedan hoppas Fifas ordförande Gianni Infantino att man ska rösta igenom förslaget på kongressen 2022.

+ Hur stora är chanserna att Fifa får som de vill?

Infantino har tidigare tvingats backa från idéer som att fler värdländer skulle komplettera Qatar under fotbolls-VM 2022 och att utöka antalet lag i VM för klubblag, men den här gången är han beslutsam.

Fifa-chefen tror att han kan få stöd från både Afrika, Asien samt Nord- och Sydamerika, vilket skulle räcka för majoritet.

Samtidigt hotar Uefa med att europeiska lag kan bojkotta framtida VM-turneringar, något som väckt frågor kring om Fifa verkligen kan gå vidare med sina planer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons