Annons

Bach räknar med utländska fans på OS

OS i Tokyo räknar med att kunna välkomna fans från världen över. Detta trots osäkerheten kring coronapandemin.
Olympiskt • Publicerad 7 oktober 2020
OS i Tokyo nästa sommar borde kunna bli av med internationella åskådare på läktaren. Det säger Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Arkivbild.
OS i Tokyo nästa sommar borde kunna bli av med internationella åskådare på läktaren. Det säger Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Arkivbild.Foto: Hiro Komae/AP/TT

I mars togs beslutet att skjuta upp sommar-OS 2020 till 2021 på grund av coronaläget i världen. Fortfarande finns stora oklarheter inför spelen nästa sommar, men Internationella olympiska kommittén (IOK) tror att man kommer kunna välkomna internationella fans till Japan.

– Vi jobbar utifrån en plan att det ska kunna finnas internationella åskådare. Det vi inte vet i nuläget är om vi kommer att kunna fylla arenorna till brädden eller om vi måste införa vissa restriktioner, sade Thomas Bach på en pressträff efter IOK:s exekutivkommittés sammanträde.

Goda signaler från Japan

Annons

Skälet till optimismen är bland annat goda signaler från vissa japanska sporter, som har dragit i gång de senaste veckorna, med publik.

– Det har varit en väldigt uppmuntrande start i några av ligorna i Japan, som har haft en hel del publik, sade Bach.

OS-arrangören meddelade samtidigt under onsdagen att man har lyckats strama åt kostnaderna rejält för spelen. Totalt har man gjort ett 50-tal kompromissåtgärder som sparar 30 miljarder yen, motsvarande runt 2,5 miljarder kronor. Det handlar bland annat om att lägga betydligt mindre pengar på det rent kosmetiska kring OS, liksom att dra ner på personal.

Modell för framtiden

– Vi tror att det här arbetet kommer att bidra till att skapa en modell för globala evenemang i framtiden, bland annat för framtida OS i det här nya normaltillståndet som vi lever i, sade Toshiro Muto, vd för Tokyo-OS.

Den tidigare tänkta OS-budgeten för spelen var satt till drygt 110 miljarder kronor. En slutgiltigt reviderad budget kommer att presenteras i slutet av året och kommer innehålla ytterligare besparingar, säger Muto.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons