Apelgren: "En timeout är lite 'showoff'"
Michael Apelgren, 38, är till vardags tränare i den svenska toppklubben Sävehof. Han kom dit 2020, efter att ha blivit norsk mästare med Elverum sex år i rad.
Frågan om att bli assisterande förbundskapten till Glenn Solberg kom i somras. Några månader tidigare hade företrädaren Martin Boquist överraskande tvingats lämna uppdraget, trots Sveriges EM-guld i början av 2022. Det var en petning som väckte stor uppmärksamhet.
Mot den bakgrunden var det inte självklart för Michael Apelgren att tacka ja till jobbet i blågult.
– Det var ju lite stormigt innan, så jag sa vara ärlig och säga att man funderade ett par varv, erkänner Apelgren.
Ingen uppdelning
Nu stortrivs han, och känner sig triggad av att vara assisterande – inte huvudansvarig, som i Sävehof.
– Jag kommer med små inspel här och där. Glenn har hela ansvaret, säger Michael Apelgren om sin roll.
– Det gäller att hitta en balansgång, så att man kliver in på rätt ställe. Inte för mycket, och inte för lite. Jag ska hjälpa till, så att vi tillsammans gör smarta och bra saker.
"Tillsammans" är ett av värdeorden i Glenn Solbergs landslag. Det är ett skäl för att inte göra en uppdelning mellan förbundskaptenerna, så att en sköter försvarsspelet och den andre anfallet.
Det kan också vara spelare som går in och styr. Till exempel i timeouter, som tv-sändningarna gärna följer.
Bättre utanför timeouten
– En timeout är ibland lite "showoff". Många gånger kan man få ut info bättre utanför timeouten, tycker Michael Apelgren.
Sveriges timeouter kan vara lite varierande, och kanske annorlunda, än i andra landslag.
– Plötsligt tar huvudtränaren allting, plötsligt tar den assisterande lite grann, plötsligt tar Jim Gottfridsson allt, plötsligt är det Max Darj om försvarsspelet. Det beror på vad Glenn tycker, säger Apelgren.
Säkert minns många Gottfridssons bestämda order till lagkamraterna i EM-finalens sista timeout förra säsongen, strax innan det svenska guldet säkrades.
Att timeouter förbereds noggrant före matcherna tänker man mindre på.
– Vi förbereder oss på vad som eventuellt kan komma i matchen. Det som sägs är många gånger förpreppat, oavsett vem som pratar, säger Michael Apelgren, med ett p.
Irriterad på "Äpplet"
Sitt efternamn, med långt "a" och bara ett "p", får han ständigt poängtera.
Apelgren har ju nästan samma namn som två mycket mer kända idrottare: Mikael Appelgren, 33, målvaktsstjärna i handbollslandslaget, och även den 61-årige tidigare världsstjärnan i bordtennis, med fyra VM-guld för omkring 30 år sedan. Båda kallas "Äpplet", förresten.
– Jag är ju uppväxt med pingisspelaren... Och när han försvann ur rampljuset, kom någon annan, just i min smala idrott, som hette exakt likadant och dessutom var en bättre spelare än jag! Det var superirriterande, minns Apelgren med ett stort leende.
– "Apelgren med ett p, inte två". Jag har fått rätta genom hela livet. "That's the story of my life", säger Apelgren och ser hur vänlig ut som helst.
Imponerande skytte
Nästa uppgift för Apelgren, Appelgren, Solberg och de andra är okända uppstickaren Kap Verde på lördagskvällen.
– De är otroligt svåra att analysera. Galen skyttekraft! Några av målen i första matchen ville man bara applådera. Men ibland kan deras spel bli väldigt ostrukturerat, säger Michael Apelgren.
– Sverige ska vara ett bättre lag än Kap Verde, tillägger han bestämt.