Andersson: Märkligt beteende från Fifas sida
Sju landslag – däribland Tyskland, Belgien, Danmark och England – hade planerat att bära "One Love"-kaptensbindeln som ett ställningstagande för mångfald och inkludering under fotbolls-VM i Qatar. Ett land där hbtqi-personer diskrimineras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.
Efter hot om sportsliga sanktioner från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) vek de sju nationerna ner sig. Beskedet att bindeln inte var tillåten och att lagkaptenerna skulle få ett gult kort om de bar den under en match kom dock först när mästerskapet drog i gång i mitten av november.
– Jag tycker att det var ett mycket märkligt beteende från Fifas sida. Utifrån de värderingar jag har tycker jag inte att det är så man ska agera. Att hota med bestraffningar om man bär en bindel på det sättet, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson till TT.
Blev påverkade
Själv valde Andersson att inte vara på plats under mästerskapet.
– Det var en liten markering från min sida att inte åka dit, säger han.
Andersson har flera gånger under sin tid som förbundskapten fått frågor om hur han ser på att VM skulle avgöras i just Qatar.
– Det har jag svarat på massvis med gånger, jag tycker inte att det är okej att VM gick där.
Exempelvis Tyskland och Danmark underpresterade i VM och gick inte vidare från respektive grupp. Två danska idrottspsykologer och den tidigare assisterande förbundskaptenen Peter Bonde tror att de danska landslagsspelarna blev påverkade av alla frågor om allt annat än fotboll inför och under mästerskapet.
– Spelarna är ju människor. Hur ska de kunna koncentrera sig på att spela när folk hellre vill prata om allt möjligt, sade Peter Bonde till nyhetsbyrån Ritzau en tid efter det danska uttåget.
– De kan ju inte bara stänga ner. Det kunde de ha gjort under VM i Mexiko 1986 när det inte fanns något internet. Då kunde de gå ut och spela bordtennis i trädgården och så visste de inte vad som föregick i världen. Men det kan man inte nu, fortsatte Bonde.
Andersson: "Lika för alla"
Janne Andersson anser att förutsättningarna var lika för alla landslag.
– Det är inte bara en nation som får frågorna. Ur mitt perspektiv tror jag att det är lika för alla. Däremot blir det fokus på fel grejer och det gäller självklart att kunna hantera det, säger han.
Även de svenska landslagsspelarna fick frågor, under VM-kvalet, om Qatar som värdland för mästerskapet.
– Under min tid som förbundskapten har ju den här typen av frågor blivit mer och mer vanliga. Och jag har all respekt för att de ska ställas och jag tycker att frågorna ska ställas, säger Janne Andersson.
TT: Ställs det för höga krav på att enskilda fotbollsspelare eller idrottare generellt ska ha en åsikt om saker som detta?
– För höga vet jag inte, men vi är inte där som politiker eller statsvetare. Utan vi är där för att spela fotboll normalt sett. Man får inte glömma det. Alla behöver inte vara politiskt intresserade, men däremot tror jag att de allra flesta av våra spelare är omvärldsintresserade och har en uppfattning.
Inte till Qatar
Däremot anser Andersson att inte enbart idrottare borde ställas till svars.
– Sverige har ju samarbete och handelsutbyten på många sätt med många (kontroversiella) länder och ibland kan jag tycka att det ställs högre krav på idrotten än på samhället i övrigt. Men det är en personlig reflektion, säger Janne Andersson.
Januariturnén har de två senaste vintrarna stoppats på grund av pandemin, men inför 2022 skedde det med kort varsel. Då hade Svenska Fotbollförbundet egentligen tänkt att ha samlingen i just Qatar, men efter kritik från klubbarna i allsvenskan och superettan backade förbundet.
Nu är landslaget i stället samlat på Algarvekusten i Portugal för träningslandskamper mot Finland (9 januari) och Island (13 januari).
– Nu är vi i Portugal och vi har valt det i år, och det känns jättebra, säger Janne Andersson.
Fakta: Bråket om "One Love"-bindeln
Hotet om sportsliga sanktioner vid användning av "One Love"-kaptensbindeln under fotbolls-VM i Qatar väckte starka reaktioner.
Sju lag – England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz – hade planerat att bära "One Love"-bindeln under VM.
Bindeln var tänkt som ett ställningstagande för mångfald och inkludering i fotbolls-VM i Qatar.
Först på plats i Qatar kom Fifa med besked, men de reviderades från den ena dagen till den andra. Den 19 november ska Fifa ha hotat med böter om "One Love"-kaptensbindeln användes. Dagen därpå var det ändrat till hot om sportsliga straff.
Fifas ton ska sedan ha hårdnat än mer den 20 november, samma dag som England skulle spela premiär mot Iran.
Fifa hänvisade till en paragraf i utrustningsreglementet, där det anges att kaptenerna ska använda en kaptensbindel utfärdad av Fifa. Bindeln som användes under VM bar texten "ingen diskriminering".