Annons

Andersson: Borde haft publik i Sverige

Flera tusen åskådare kommer att vara på plats när Ryssland tar emot Sverige.
Och Janne Andersson hade gärna sett en liknande lösning på svensk mark.
Fotboll • Publicerad 7 oktober 2020
Janne Andersson.
Janne Andersson.Foto: Pontus Lundahl/TT

Nations League-matcherna hemma mot Frankrike och Portugal spelades på ett ödsligt Friends arena.

Nu är det något annat som väntar för Sverige: publik.

Annons

Vänskapslandskampen mot Ryssland på torsdagskvällen och nästa veckas Nations League-match mot Portugal i Lissabon kommer att spelas inför flera tusen åskådare. I dagsläget är det oklart hur det blir mot Kroatien i Zagreb på lördag.

"Kontrollerade former"

– Grundinställningen för mig är att man ska kunna ta in publik på matcher, om man gör det under kontrollerade former. Det utgår jag ifrån att man gör i Moskva, säger förbundskapten Janne Andersson.

– Jag har varit en av de förespråkare – som i princip alla i den här branschen – att vi borde ha haft publik i Sverige också.

Lagkaptenen och mittfältaren Sebastian Larsson – som finns med i startelvan mot Ryssland – känner glädje över att äntligen få spela inför publik igen.

– Grundkänslan är att det är kul, det är vad alla har väntat på. Vi vill ha fullsatta läktare och återgå till någon form av normalitet, säger han.

Lita på myndigheterna

35-åringen vill dock inte sia om när det kan vara aktuellt med delvis fyllda läktare på svensk mark, vid landskamper och i allsvenskan.

– Vi spelare får lita på dem som tar besluten, myndigheterna. Springer du runt under en fotbollskarriär och oroar dig för allt som du inte är involverad i eller kan ta beslut över, då hade du aldrig kunnat koncentrera dig på fotbollen, säger han.

Sedan den 1 oktober tillåter Europeiska fotbollsförbundet Uefa publik upp till 30 procent av publikkapaciteten på landskamper under förutsättning att det godkänt av lokala myndigheter.…

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons