Annons

Almgrens succé: svenskt rekord på 3 000 meter

Andreas Almgren fortsätter att rada upp svenska rekord.
Hans 7.37,05 på 3 000 meter under Diamond League-premiären i Doha var en förbättring av det egna rekordet med över två sekunder.
– En bra säsongsöppning får man säga, säger Almgren till SVT.
Friidrott • Publicerad 5 maj 2023
Andreas Almgren, till höger, förbättrade sitt svenska rekord på 3|000 meter på fredagskvällen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

Efter några skadefyllda säsonger har Andreas Almgren växlat upp på friidrottsbanorna det senaste året. I fjol krossade han först Anders Gärderuds 46 år gamla svenska rekord på 5 000 meter, och drygt en vecka senare förbättrade han sitt eget svenska rekord på 3 000 meter.

Den sistnämnda tiden blev dock inte långvarig på bästalistan. På fredagen, i Diamond League-premiären i Doha, sprang Almgren in som sjua på 7.37,05, en klar förbättring av det tidigare rekordet (7.39,44).

Annons

– Jag har inte förberett mig supermycket inför det här. Jag har kört banpass i några veckor nu, men tanken var att jag ska skruva upp det ordentligt i maj. Att jag redan ligger på de här nivåerna, i ganska blåsiga förhållanden och när det är varmt, det lovar gott, säger Andreas Almgren till SVT.

I topp blev det trippelt Etiopien; Lamecha Girma vann på 7.26,18, före landsmännen Selemon Barega och Berihu Aregawi.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons