Tv-bilder avslöjade fusk i Vasaloppsspåren

En elitåkare blev diskad i helgens Vasalopp för att tagit otillåtna skejtskär och ytterligare fem varnades.
Åkarna kunde avslöjas tack vare klipp från SVT, som inte tv-tittarna fick se.
Skidor • Publicerad 8 mars 2021
Vasaloppsstarten i söndags.
Vasaloppsstarten i söndags.Foto: Ulf Palm/TT

Vasaloppet går i klassisk stil och arrangören använde SVT:s bilder för att avslöja eventuella otillåtna skejtskär.

– Vi hade tillgång till alla råbilder från de olika skotrarna, alltså inte bara de bilder som SVT lade ut i sändning. Det är till stor nytta. Samtidigt provade vi att låta jurymedlemmar filma med sina telefoner, men det blev inte bra, säger tävlingsjuryns ordförande Per Lindberg.

På dessa tv-bilder kunde juryn se att en åkare – som inte var inblandad i tätstriden – vid några tillfällen åkte skejt för att komma snabbare fram.

– Vid upprepade tillfällen kunde vi tydligt se hur han tog skejtskär för att ta sig fram och öka farten. Personligen tror jag att han blev för trött för att bara staka och därför tog några skär, säger Per Lindberg.

Dessa tv-bilder bidrog också till att fyra åkare fick skriftliga varningar och en åkare fick muntlig varning. Alla dessa var män.

I början av loppet tolkade många tv-tittare att flera åkare tog skridskoskär. Men enligt Per Lindberg handlade detta mest om situationer där skidorna slant åt sidan och inte bidrog till att höja farten.

Lina Korsgren och Tord Asle Gjerdalen vann dam- respektive herrklassen. Båda på rekordtider.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.