AIK vann – trots målvaktens jättetavla

AIK-målvakten Budimir Janosevic bjöd in Östersund med en jättetavla med dryga kvarten kvar att spela.
Men AIK höll ut och tog en efterlängtad 2–1-seger.
Fotboll • Publicerad 17 maj 2021
AIK jublar efter Tom Strannegårds mål.
AIK jublar efter Tom Strannegårds mål.Foto: Per Danielsson/TT

AIK har haft en tuff vecka med intensivt matchande. Förra måndagen spelade man 0–2 mot IFK Norrköping innan man tre dagar senare mötte ännu en toppkandidat – Malmö FF – i en match som slutade 1–1.

Måndagskvällens bortamatch mot Östersund innehöll med andra ord 90 viktiga minuter för att inte halka efter serieledande Djurgården alltför mycket.

Men tre poäng blev det – trots tavlan av Janosevic.

I 76:e minuten skulle AIK-målvakten passa iväg bollen, men i stället slog han den rakt på Blair Turgott som enkelt kunde sätta bollen i mål.

– Jag vill inte att han ska ha någon känsla av att han strulade till det. Jag sade till honom att det här är något vi jobbar på och jag tvingar honom att utveckla den delen av spelet. Då får man räkna med att det blir misstag, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak i Discovery plus.

Målet betydde en efterlängtad reducering för Östersund som låg under med 2–0 efter första halvlek.

"Varit i frysboxen"

AIK saknade skadade Nabil Bahoui och Sebastian Larsson som var avstängd. Då fick unge Tom Strannegård chansen i startelvan för första gången den här säsongen.

Det tog tolv minuter, sedan hade han tackat för förtroendet. AIK rullade bollen fint på Östersunds planhalva och till slut fick Strannegård stå ren framför mål och enkelt stöta in sitt första allsvenska mål.

– Jag har varit lite i frysboxen, nu är jag tillbaka och så får jag göra mål. Det var dock ett enkelt mål som jag ska sätta men det var skönt, säger 19-åringen till Discovery plus.

2–0 kom 14 minuter senare. Denna gång genom en mer van allsvensk målskytt: 36-årige Henok Goitom.

Östersund kom in mer i matchen efter Goitoms mål men AIK gick till pausvila med 2–0 i ryggen.

Nära i andra

I 61:a minuten var hemmalaget oerhört nära att reducera, men Simon Kroons skott tog i stolpen. I stället kom reduceringsmålet en dryg kvart senare när Turgott utnyttjade Janosevics misstag.

Fler mål blev det dock inte – trots att man var nära ett flertal gånger – och AIK vann med 2–1.

För Östersund var det fjärde raka förlusten.