GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Agility-SM arrangeras i Kalmar: ”Vi ska skapa en folkfest”

Det blir ingen publik när agility-SM avgörs i Kalmar 15–18 juli.
Men Barometern sänder mästerskapet live från Fredriksskans.
– Vi ska skapa en folkfest online, säger Ida Qvarnström, projektledare för agility-SM.
Hundsport • Publicerad 21 maj 2021 • Uppdaterad 10 juli 2021
Ida Qvarnström och Helen Aldorell, från Kalmar brukshundsklubb, är med och arrangerar SM. Här med hundarna Vinga, Glenn och Ecko.
Ida Qvarnström och Helen Aldorell, från Kalmar brukshundsklubb, är med och arrangerar SM. Här med hundarna Vinga, Glenn och Ecko.
Foto: Henrik Eriksson

Barometern kommer att sända samtliga tävlingar under de fyra dagarna. Qvarnström lovar en supershow när Sveriges 350 bästa ekipage ska göra upp om SM-titlarna.

– Det är hundar på absoluta toppnivån, som även tävlar internationellt, som ställer upp. Och Agility är verkligen en rolig sport att titta på. Det går snabbt, ett lopp tar en minut ungefär, och det är lätt att hänga med i hur det går.

Det är inte bara hundar av klass som kommer att bidra till upplevelsen.

– Kommentatorerna som gjorde VM senast har tackat ja. Så det är roligt och vi ska sätta upp en studio där vi ska ha mellansnack och intervjuer, tänk lite vinterstudion, säger Qvarnström.

Ida Qvarnström berättar om Agility-SM på Fredriksskans.
Ida Qvarnström berättar om Agility-SM på Fredriksskans.
Foto: Henrik Eriksson

Det är SAgiK Växjö tillsammans med brukshundsklubbarna i regionen som arrangerar mästerskapet.

Barometern träffar Qvarnström och Helen Aldorell, från Kalmar brukshundsklubb, och de tre hundarna Vinga, Glenn och Ecko, på den kommande mästerskapsarenan Fredriksskans. Tydligen en perfekt plats för tävlingssugna hundar.

– Gräsmattan håller hög nivå här, det är inte kaninhål och kala fläckar. Och så är det nära till vattnet så att hundarna kan bada, förklara Qvarnström.

Glenn är av rasen bordercollie, som är en av de vanligaste i agility på grund av deras snabbhet.
Glenn är av rasen bordercollie, som är en av de vanligaste i agility på grund av deras snabbhet.
Foto: Henrik Eriksson

Den bruna bordercollien Ecko, 1, verkar extra taggad. Han skäller konstant när hans kompis Glenn, 8, flyger över de uppsatta hindren på fotbollsplanen, som under SM förvandlas till två agility-banor. Det är tydligt att han också vill köra ett lopp.

– Han har skällt sedan jag packade in grejerna i bilen, han tycker det här är så kul, förklarar matte Aldorell.

Ecko, agility-talang, väntar på sin tur att hoppa.
Ecko, agility-talang, väntar på sin tur att hoppa.
Foto: Henrik Eriksson

För att försöka göra evenemanget så smittsäkert som möjligt kommer tävlingens olika klasser, x-small till x-large, delas upp på olika dagar. Och publiken uteblir.

– Det är tråkigt för det är lite av en publiksport. Men vi är väldigt glada över att tävlingen kommer att sändas. Vi har ett slogan för årets SM: ”Kom inte till oss, vi kommer till er", berättar Qvarnström.

Märker hundarna av att det inte är publik?

– Ja men faktiskt. Hundar på den här nivån är väldigt tävlingsinriktade och de märker av när det är dags att prestera. Så jag tro att det lyfter dem lite extra när det är publik.

Till slut är det Eckos tur. När han släpps fri far han i väg som skjuten ur en kanon. Han hoppar lätt och energiskt över hindren och fångar sin tävlingsleksak i luften.

Han är för ung för att vara med i SM, sex månader kvar till tävlingsför ålder, men även ett otränat öga kan se att han är ett agilityämne. Matte håller med:

– Ja, han är snabb och vi siktar på att vara där om några år. Blir vi ett bra team kan han bli hur bra som helst.

Fotnot: Vinga och Glenn kommer inte heller att delta i SM. Den förstnämnda är för ung och den andra tävlar på lägre nivå.

Ecko, 1, in action.
Ecko, 1, in action.
Foto: Henrik Eriksson
Fakta

Agility

I hundsporten Agility ska hunden och föraren klara en hinderbana enligt ett visst mönster och på snabbast tid för att vinna.

Detta ska ske utan avbrott vägran eller felsteg.

Gungbräda, slalom, säck, tunnel, däck, balansbom – det är några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling.

På SM är hundarna uppdelade klasser, utifrån mankhöjd, x-small–x-large.

Datum för klasserna:

Torsdag 15 juli: medium

Fredag 16 juli: small

Lördag 17 juli: x-small och large

Söndag 18 juli: x-large

Källa: skk.se

Matilda JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.