Annons

32 lag i VM: "Tror inte bredden finns än"

För första gången avgörs handbolls-VM med 32 lag. Vilket bland annat öppnar upp för VM-debutanterna Uruguay, Kongo-Kinshasa och Kap Verde.
Handboll • Publicerad 11 januari 2021
Sverige mötte Angola i förra handbolls-VM. Nu har turneringen utökats från 24 till 32 lag. Arkivbild.
Sverige mötte Angola i förra handbolls-VM. Nu har turneringen utökats från 24 till 32 lag. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inför herrarnas VM 1995 ökade man antalet lag från 16 till 24, vilket sedan dess har varit oförändrat ända fram till årets världsmästerskap i Egypten, som startar på onsdag.

Där finns 32 lag, fördelade på åtta grupper i den första rundan.

Annons

– Jag tror inte att bredden finns än i handbollsvärlden, men det är den man söker efter, säger Sveriges spelmotor Jim Gottfridsson.

– Efter ett eller två VM får man se och utvärdera, var det rätt eller fel? Det är svårt att säga just nu, men bredden finns nog inte än.

Europa dominerar

När Sverige var med i förra VM, i Danmark för två år sedan, stötte man på lag som Argentina och Angola i det första gruppspelet – matcher som slutade med ett par rejäla överkörningar (31–16 och 37–19). Och när turneringen var färdigspelad var det sju europeiska länder i topp före åttan Egypten, en bekräftelse på vilken världsdel som fortfarande dominerar stort.

I årets utökade VM gör tre länder debut: Uruguay, Kongo-Kinshasa och Kap Verde. Sveriges förbundskapten Glenn Solberg tror att den större VM-kostymen kommer att vara bra för herrhandbollen.

– Ja, jag vill tro det. Ju fler länder där det spelas handboll, desto bättre är det för vår sport. Så jag tänker definitivt att det är någonting positivt. Man ser i den internationella herrhandbollen att det finns många bra lag. Det är några som skiljer ut sig i toppen, men där bakom tycker jag att det finns extremt många bra lag, säger norrmannen.

När han ombeds plocka ut sin VM-favorit är det bara europeiska länder som kommer på tal:

– Danmark har ett bra lag, Norge har ett bra lag. Frankrike, Kroatien, Spanien... Nej, det är svårt att säga utan att rabbla upp flera.

Varnar för Egypten

Ett icke-europeiskt lag har aldrig vunnit VM, närmast var Qatars "ihopköpta" landslag som nådde final i hemmamästerskapet för sex år sedan. En som varnar för hemmanationen även nu är Sverige lagkapten, målvakten Andreas Palicka.

– Egypten är en av mina favoriter, som jag håller för ett semifinallag. De har haft väldigt bra utveckling på ett par spelare som är i kanonform, och kommer säkert dra alla fördelar de kan av att spela hemma. Jag tror till och med att de har ställt in ligan där nere och ligger och tränar ihop, så de ligger såklart före när det gäller att bli samspelta, säger "Palle".

Sverige avslutar det första gruppspelet i Kairo mot just Egypten (måndag 18 januari) och möter dessförinnan Tjeckien (torsdag) och Chile (lördag).

Fakta: Handbolls-VM i Egypten

Turneringen spelas för första gången med 32 lag och avgörs den 13–31 januari. Sverige inleder mot Tjeckien den 14 januari och möter sedan Chile den 16 januari och Egypten den 18 januari. Blågult spelar alla sina matcher i Kairo. Övriga spelorter är Alexandria, Giza och Egyptens nya huvudstad.

Tre lag från varje grupp går vidare till mellanrundan, där lagen från Sveriges grupp slås ihop med lag från grupp H.

Grupp A: Tyskland, Ungern, Uruguay, Kap Verde.

Grupp B: Spanien, Tunisien, Brasilien, Polen.

Grupp C: Kroatien, Qatar, Japan, Angola.

Grupp D: Danmark, Argentina, Bahrain, Kongo-Kinshasa.

Grupp E: Norge, Österrike, Frankrike, USA

Grupp F: Portugal, Algeriet, Island, Marocko.

Grupp G: Sverige, Egypten, Tjeckien, Chile.

Grupp H: Slovenien, Belarus, Sydkorea, Ryska handbollsförbundets lag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons