Idrottsplatserna du kan rösta på – vilken är din favorit?
Rösta på din favorit
Vi har valt ut tio idrottsplatser som vi tycker har det mesta när det gäller placering, standard, kvalitet och nostalgi. Alla har sina speciella förtjänster, tycker vi.
Allt är förstås subjektivt. Det som tilltalar vissa faller inte andra i smaken. Därför väljer vi att gå den demokratiska vägen och låter er välja. Har du ett helt eget förslag så skicka gärna det med en motivering och bild till oss.
Skicka in ditt förslag till jorgen.strom@barometern.se. De tre idrottsplatser som får flest röster kommer vi fördjupa oss kring och berätta historier som präglat just den idrottsplatsen genom åren.
1) Orrevallen, Orrefors
Orrefors IF bildades 1925 och Orrevallen har varit central för föreningen sedan dess. Stenläktaren från 1939 har charm även om den numera tyvärr är delvis igenväxt. Orrevallen har dock en vacker entré, ligger bra belägen i byns norra delar och har både lekplats för barnen och en mountainbikeslinga i anslutning till klubbhuset. Även en träningsplan drar upp betyget.
2) Målilla IP, Målilla
Liten men charmig idrottsplats som ligger i anslutning till bandybanan intill, Anläggningen har renoverat faciliteterna ganska nyligen. Det finns en vacker takläktare i trä, målade nät i målen, en vacker entré och fina avbytarbås. Klockan och resultattavlan är vackert belägna på en berghäll på ena kortsidan. Tyvärr håller gräsmattan inte riktigt det skick den borde hålla vid den här tiden på året.
3) Knektavallen, Hultsfred
Naturskön idrottsplats med sjöutsikt alldeles intill Hulingen. Har prisats tidigare för sin charm. Den har en vacker entré, bra skick på klubbhuset och inte minst en vacker träläktare med tak. Det mest unika är gästande omklädningsrum som byggs ihop med avbytarbåsen. Intill finns dessutom Knattevallen för ungdomsfotboll. På minussidan kan nämnas en gammal kolstybbana runt planen och en gräsmatta som inte håller högsta klass.
4) Ekvallen, Söderåkra
Söderåkra AIK har många gånger fått kämpa för sin existens och Ekvallen har legat i träda, men föreningen lever igen och idrottsplatsen är på nytt en vacker och levande del av samhället. Ekvallen har en tydlig entré, bra placering, fint klubbhus med nybyggd och handikappanpassad altan och en fin gräsmatta. Det som möjligen går att anmärka på i det här sammanhanget är avsaknaden av läktare och den öppna delen åt norr som gör att idrottsplatsen inte ramas in på det sätt som kanske önskas.
5) Örnehed, Påskallavik
Hemmaplan för IF Stjärnan som bildades 1925. Örnehed är vackert beläget vid naturcampingen intill som föreningen driver. Den har en väldigt vacker entré och kan stoltsera med en naturläktare i sten som andas charm och stil. Dessutom är gräsmattan i mycket bra skick. Ett plus är också att det finns en träningsplan i anslutning. Det som kanske inte känns helt hundra är att några av husen på anläggningen känns slitna. Att ta sig till planen är också ganska svårt med en liten och smal väg.
6) Tallhöjdens IP, Färjestaden
Nästan mitt i tätorten ligger vackra Tallhöjden som invigdes 1947. Publikrekordet är hela 1 579 betalande – och länge var publikintresset stort i Färjestaden. Tallhöjden, som föreningen själv driver, har härlig lummighet, stora ytor att röra sig på och en klassisk större träläktare med speakerbås på toppen. Stort plus är att gräsmattan håller näst intill toppklass. Det som saknas är en vacker portal och kanske lite lekmöjligheter för barnen – även om en träningsplan ger vissa möjligheter.
7) Flöget, Flygsfors
En av de mest särpräglade idrottsplatserna. Den stod klar 1971 efter att tidigare varit bandybana. Flöget har en vacker entré, ett vackert klubbhus, originell takläktare – och inte minst en mängd utsmyckningar av diverse konst. Bland annat Karl-Gustav Holmevis motorsågsskulptur utanför klubbhuset. Flöget berättar sin historia för besökaren på många sätt. Det som är mindre bra är planens beskaffenhet och en del oklippta ytor kring konstinstallationerna.
8) Tallåsvallen, Ruda
Ruda IF (grundad 1924) flyttade in på Tallåsvallen 1945. Precis som antyds ligger idrottsplatsen i anslutning den den tallås som finns på idrottsplatsens norra sida. Pampig entré, fint klubbhus i etage, fantastisk gräsmatta och vackra avbytarbås. Runt planen finns också relativt fräscha tartanbanor för friidrott. En lekplats för barn drar också upp helhetsintrycket. På minussidan finns möjligen placeringen alldeles intill den stora vägen. Skeva rensningar riskerar att träffa förbipasserande bilar.
9) Glömmingelunden, Glömminge
Vackert belägen i lummig skogsmiljö med en mysig entré och ett fint klubbhus. Direkt efter entrén finns den fina kiosken där man kan få kaffe och sockerkaka för en tia. Snygga spelarbås är också ett plus liksom bra lekmöjligheter för barnen med en lekplats och en mindre fotbollsplan. På minussidan är skicket på gräsmattan och den dåliga skyltningen till idrottsplatsen. Vet man inte var man ska svänga in hittar man antagligen inte dit.
10) Hindsjövallen, Alsterbro
Få idrottsplatser i regionen är lika välskötta och välplanerade som idylliska Hindsjövallen. Vackert belägen intill Hindsjön med naturläktare på en kulle, bra klubbhus och fina parkeringsmöjligheter. I anslutning till idrottsplatsen finns en camping, bra badplats och såväl beachvolleyplan som padelbana. Något för alla, med andra ord. Tyvärr är inte gräsmattan i toppskick. Alsterbro IF har i omgångar haft problem med att hålla igång sitt a-lag, men nu verkar föreningen må bra igen.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.